wtorek, 13 lutego 2018

Pierniczki toruńskie

Pilnie strzeżone, tradycyjne receptury wypieku (sposób wyrabiania i leżakowania ciasta, używanie bogatej mieszanki naturalnych przypraw korzennych), To wyjątkowy produkt, którego tradycja wyrobu w naszym mieście ma ponad 7lat. Toruńskie pierniki – jedyne prawdziwe. Sklep internetowy z piernikami toruńskimi. Polsce pod względem rozpoznawalności u konsumenta, wliczając w to wszystkie marki wszystkich branż.


Pierniczki toruńskie

Bardzo ważny jest też mió najlepszy to lipowy. Dodajemy żytnią typ 72 a nie jak w zwykłych pszenną. Po lekkim przesmażeniu miód uzyskuje karmelowy kolor i zabarwia pierniczki.


Nie musimy ich przyciemniać dodatkiem kakao. Dlatego wystarczyło tylko skosztować piernika, aby wiedzieć z czyjej piekarni pochodzi. Każdy piekarz piekł pierniki według własnej, pilnie strzeżonej receptury. Tradycja wypieku w mieście Kopernika tych aromatycznych ciastek jest niemal tak długa jak historia Torunia.


Najsłynniejszym produktem wytwarzanym w Toruniu są pierniki toruńskie. Wyjątkowa receptura ciasta z dodatkiem jaj sprawia, iż są bardzo delikatne i miękkie. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, tj.


Mówi się, że żaden z gości naszego miasta nie może wyjechać z Torunia bez piernika. Aha-Menes Magdalena Mroczek, Koczargi Stare, ul. Jako spadkobiercy wielowiekowej tradycji wypieku przepysznego piernika, wiemy, jak ważne jest zachowanie dla przyszłych pokoleń najlepszych przepisów na pierniki.


Pierniczki toruńskie

Strictly guarde traditional recipes (the technique of dough kneading, a rich mixture of natural spices) make it an exceptional product whose tradition has been continued for over 7years in our town. Właśnie wkroczyliśmy w miesiąc, który powinien być jak najbardziej magiczny. Otoczyliśmy je delikatnym, korzennym ciastem i oblaliśmy. Dlatego, jeżeli posiadacie przepisy niespotykane lub tradycyjne, przekazywane w Waszych rodzinach z pokolenia na pokolenie, przesyłajcie je do nas i podzielcie się nimi z innymi miłośnikami pierników.


Pierniczki Nadziewane o smaku wiśniowym. Przed wstawieniem do pieca spryskać je wodą, by za bardzo nie wyschły. C (z termoobiegiem) lub 200C(bez tej funkcji). Następnie wyjąć pierniczki z pieca i wystudzić na blaszce, aby pierniczki się nie odkształciły.


Pierniczki toruńskie

Jeśli zależy nam na jak najszybszym ich zmiękczeniu i skruszeniu, wkładamy do puszki metalowej z obierkami jabłka, które wymieniamy co 1-dni. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Foremkami wycinać pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Układać pierniczki , piec minut w temperaturze 1stopni.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Coś słodkiego, poprosz. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach).


Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Wyrabiano je już w średniowieczu (najstarsze wzmianki pochodzą z XIV wieku), a te obecnie produkowane wcale nie ustępują wyglądem i smakiem tym pieczonym od wieków, wedle toruńskiej tradycji. Wzięła i przytargała do domu (tak to jest, jak się kobity nie pilnuje;) Teraz siedzę i myślę, co z nimi zrobić. Najpierw chciałem je oddać, ale pierniczki macane nie podlegają zwrotowi. Wczytajcie się w ten przepis.


Czy możesz zdradzić proporcję jakich użyłaś do ciasta na pierniczki. Moje wyszły za słodkie i bardzo twarde. Toruniem a Norymbergą, polegające na tym, że toruńscy piernikarze mieli prawo wypiekać pierniki oparte o przepis norymberski, a piernikarze.


Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Zdecydowanie lepsze są jak trochę poleżakują, jak to pierniki. Tradycyjne i pyszne ciastka bożonarodzeniowe to oczywiście pierniczki toruńskie. Najlepiej przygotować pierniczki toruńskie dwa tygodnie przed świętami.


Zobacz przepis na pierniczki toruńskie. Początkowo uchodziły jedynie za dzieło sztuki. Ciasto na pierniki toruńskie, zanim zostało wykorzystane do produkcji słodkości, przez wiele lat dojrzewało w wielkich kadziach umieszczonych w piwnicach. Sprawdź też pozostałe przepisy i inspiracje kulinarne na Delektujemy.


Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować.


Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Gdańsku, Toruniu (toruńskie pierniki) i Szczecinie (pierniki szczecińskie). W Toruniu wypiekano już w XVII wieku słynne katarzynki, jakościowo porównywane ze znanymi w całej Europie piernikami norymberskimi.


Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Popularne pierniczki Katarzynki o charakterystycznym kształcie chmurek. W domu możemy wykrawać z ciasta dowolne kształty wybranymi foremkami. Jeśli ktoś ma ochotę na pierniczki w oryginalnym kształcie, a nie ma takiej foremki, to w przepisie znajdzie szablon.


Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. W rondelku zagrzać miód z przyprawą do pierników. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego miód i nożem zarobić ciasto.


Dodać jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty