Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory.
Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.
To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Coś ciepłego, sytego, domowego. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Ja proponuję wersję lżejszą. Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiącym gulasze, jak i miłośnikom ratatouille. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób.
Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę.
Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.
To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.
Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie papryka cukinia leczo pieczarki. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Dusimy na małym ogniu min. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste.
Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.