poniedziałek, 12 lutego 2018

Leczo cukinia papryka pieczarki

Leczo klasyczne, na mięsku. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry.


Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.


Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Smaż całość przez kilka minut. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Leczo cukinia papryka pieczarki

Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzucamy do garnka cukinię i pieczarki i dusimy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka (ale nie może się rozlatywać). Kostkę kogutek rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne!


U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.


Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Smażę jeszcze chwilę przez duszenie Pok. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Leczo cukinia papryka pieczarki

Pyszne leczo z mielonym mięsem. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały.


Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jeśli znacie inne przepisy na leczo, napiszcie je w komentarzach.


Prezentujemy przepis na leczo z cukinią. Dla odmiany u mnie na stole pojawiła się cukinia z pieczarkami. Taka lekka i pyszna cukinia z pieczarkami w sosie śmietanowym lub z mlekiem kokosowym, może być daniem jarskim, bez mięsa, tak jak u mnie.


Można do niej dodać również pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka aby otrzymać gulasz cukinii w mięsnym. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. Cukinia , Dania z drobiu. Dusimy na małym ogniu min.


Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem.


Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty