Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Trudno sobie bez niego wyobrazić spód do szarlotki, wielkanocne mazurki, kruche babeczki ze śmietankowym kremem, czy drobne ciasteczka do herbaty. Pokazuję, jak zrobić kruche ciasto , co poradzić na kruszenie, a czego dodać, by ułatwić sobie wałkowanie. Kruche ciasto nie musi być trudne, jeśli będziecie przestrzegać kilku zasad i poświęcicie mu odrobinę uwagi.
Jakie są „tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta? I czy kruche ciasto można mrozić? Jak szybko zrobić kruche ciasto? Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo łatwe.
Parę wpisów temu wspominałam, że wyczaiłam patent na to jak szybko zagnieść kruche ciasto, gdy nie ma się na stanie wypasionego robota kuchennego. Dzięki tłuczkowi do ziemniaków i misce ta nielubiana przeze mnie czynność została skrócona do minimum i oszczędza mi sprzątania – nie muszę. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Natomiast mój powyższy przepis na ciasto ze śliwkami składa się z kruchego ciasta, warstwy owoców i lekkiej budyniowej pianki. Aby zrobić kruche ciasto ze śliwkami musimy zacząć od zdobycia śliwek węgierek.
Jeżeli mamy taką możliwość to możemy zebrać je w swoim ogrodzie lub kupić na targu. Przepis oraz sposób przygotowania Ciasta kruchego na szarlotkę,sernik i nie tylko! Polecam na prawde pyszne. Porada Joli Przepisy Joli.
Możemy wykorzystać je do upieczenia kruchego placka z owocami lub pysznych ciasteczek. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać do niego łyżkę śmietany. How We Make Fried Salmon Patties, Best Old Fashioned Southern Cooks - Duration: 23:31. Ciasto, które posiada charakterystyczną, kruchą strukturę dzięki dużej zawartości tłuszczu.
Przy opanowaniu podstawowych przepisów można takie ciasto wzbogacać dodatkowymi składnikami, takimi jak wanilia, mielone orzechy, czy brązowy cukier. Przepisów na kruche ciasto do tart i placków jest bardzo wiele. Tak przygotowane ciasto nada się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek. Zatem czas oraz temperatura pieczenia zależeć będzie, od tego, co zamierzamy zrobić z tego ciasta.
Najlepsza do ciasta jest mąka pszenna, a im jej więcej tym twardsze ciasto. Masło powinno być najwyższej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczu, a jeżeli chodzi o cukier to najlepiej wykorzystać cukier puder. Wypieki z ciasta kruchego i półkruchego. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, jajka, pokrojone na małe kawałki masło, proszek do pieczenia i zagnieść (ręką lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto.
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. Podstawowe ciasto wykonywane jest z mąki, cukru, masła i ewentualnie żółtek. Wydawać się może, że nie ma w nim.
Długo nie umiałam znaleźć przepisu na dobre kruche ciasto. Jak już znalazłam to miałam problem z jego wałkowaniem i wyrabianiem. Co w konsekwencji spowodowało, że przestałam je robić. Nie byłabym sobą, gdybym przegrała walkę ze zwykłym kruchym ciastem. Zapewne młode gospodynie nie wiedzą że dawniej kostka masła to było 2dag, teraz najczęściej 2ale i 2się zdarza, więc mam zawsze dylemat ile tego tłuszczu dodać, różnica 3gramów.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ciasto kruche jest kapryśne, wolałabym jednak dokładne dane. Za przepis oczywiście dziękuję. Poznaj sztuczki cukiernków - dowiedz się, jak przygotować idealne kruche ciasto!
Stałe proporcje mąki do tłuszczu i cukru – 3:2:– gwarantują najbardziej klasyczne i najlepsze kruche ciasto. Jeżeli więc użyjesz dag mąki, tłuszczu powinno być dag, a cukru dag. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Teraz kiedy powoli zaczyna się sezon na truskawki, postanowiłam zrobić podobne ciasto jak to wcześniej wymienione i tak oto powstało kruche ciasto z truskawkami. Baza jest taka sama – czyli tradycyjnie pyszne kruche ciasto, a jedynie budyniowa pianka nieco zmodyfikowana, a zamiast malin oczywiście pyszne, słodkie truskawki. Kruche ciasto to chyba najprostsze i najszybsze ciasto do zrobienia :) Choćbyś nie wiem jakim był amatorem, to ciasto musi Ci wyjść.
Nie ma bata aby się nie udało. Opis przepisu: Autor: monikamisiaPyszna, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna szarlotka przyrządzana z domowej roboty jabłek smażonych z cukrem i cynamonem. Kruche ciasto z jabłkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, zwłaszcza jeśli podasz go mocno schłodzony i pod słodką pierzynką cukru pudru.
Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Na jednym kawałku nie można poprzestać.
Zniknęło u mnie błyskawicznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.