poniedziałek, 17 grudnia 2018

Makowiec z jabłkami przepis

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Makowiec z jabłkami przepis

Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zawsze szybko znika z patery. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.


Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem.


Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto przelej do blaszki i piecz w piekarniku.


Gotowy, przestudzony makowiec oblej polewą czekoladową lub cytrusowym lukrem i udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich oraz innymi bakaliami. Wypróbuj ten prosty przepis na makowiec z jabłkami. Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie.


Stopniowo dodać po jednym żółtku. Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Masło utrzeć z cukrem pudrem. Bakalie sparzyć i połączyć z masą makową. Następnie dodać po łyżce maku.


Margarynę ubijam mikserem,dodaję żółtka,cukier i kaszkę. Wszystkie składniki dobrze ucieram i po trochu dodaję jabłka i masę makową z bakaliami. Wlewam olejek migdałowy i delikatnie.


Makowiec z jabłkami przepis

Wrzucam przesianą mąkę z proszkiem,a na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne. Polecane przepisy: makowiec z jabłkami z makiem z puszki Zobacz więcej. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.


Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym.


MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jajka utrzeć z cukrem do białości ,aż obficie zwiększą objętość. Składniki na ciasto zagniatamy.


Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Ciasto makowe z bakaliami, orzechami z polewą kajmakową. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do minut.


Przepis na ciasto japońskie. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty