To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zawsze szybko znika z patery. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem.
Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto przelej do blaszki i piecz w piekarniku.
Gotowy, przestudzony makowiec oblej polewą czekoladową lub cytrusowym lukrem i udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich oraz innymi bakaliami. Wypróbuj ten prosty przepis na makowiec z jabłkami. Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie.
Stopniowo dodać po jednym żółtku. Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Masło utrzeć z cukrem pudrem. Bakalie sparzyć i połączyć z masą makową. Następnie dodać po łyżce maku.
Margarynę ubijam mikserem,dodaję żółtka,cukier i kaszkę. Wszystkie składniki dobrze ucieram i po trochu dodaję jabłka i masę makową z bakaliami. Wlewam olejek migdałowy i delikatnie.
Wrzucam przesianą mąkę z proszkiem,a na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne. Polecane przepisy: makowiec z jabłkami z makiem z puszki Zobacz więcej. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.
Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym.
MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jajka utrzeć z cukrem do białości ,aż obficie zwiększą objętość. Składniki na ciasto zagniatamy.
Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Ciasto makowe z bakaliami, orzechami z polewą kajmakową. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do minut.
Przepis na ciasto japońskie. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.