poniedziałek, 24 grudnia 2018

Przepis na piernik tradycyjny

PIERNIK STAROPOLSKI – TRADYCYJNY, SPRAWDZONY PRZEPIS – bez tego piernika nie wyobrażam sobie świąt w moim domu. Jest idealny, pyszny, przełożony domowymi powidłami. Uwielbiam taki prawdziwy piernik i zapraszam do udostępniania przepisu dalej!


Pachnący swietami, piernik przekładany marmoladą i marcepanem oraz oblany czekoladą. Piernik staropolski z marcepanem. Tradycyjny przepis na piernik.

Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie. Troche się bałam robić ten piernik i zwlekałam już lata ale w końcu się zdecydowałam i jest!


Wyszedł cudowny, cała rodzina chwali. Proponuje ten przepis, chociaż nie jest to przepis na typowy piernik ale jak smakuje. Durszlak Prosty piernik.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Ale zapewniam Was, że warto dać mu szansę. Przepisy z kategorii piernik tradycyjny. Gdy już „dojrzeje” staje się miękki, niemal kruchy, rozpływa się w ustach, a unoszący się aromat cynamonu i przypraw. Warto wykorzystać sprawdzony przepis na piernik z długo dojrzewającego ciasta, sporządzony według wskazówek naszych babć.


Oto, jak zrobić doskonały piernik staropolski na święta Bożego Narodzenia. Już od listopada zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta i muszę przyznać - nie była to łatwa decyzja. Po powrocie z Polski już wiedziałam.


Będzie to tradycyjny polski sernik, na którego przepis znalazłam w niedużym, co najmniej pięćdziesięcioletnim notatniku mojego Dziadka. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. PIERNIK MOJEJ MAMY - ten przepis jest w moim domu od zawsze.


To przepis, który przekazała mi moja mama. Rozpływający się w ustach sernik jest wypiekiem ponadczasowym, zachwycającym w swej prostocie. Któż nie słyszał o tym cieście? Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów, którego smak trzeba poznać. Dla mnie to najbardziej tradycyjny piernik, bo taki robimy od lat w domu.


Zawsze w listopadzie, kiedy robi się zimno w cudowny sposób przypominam sobie o pierniku. W tym roku pogoda nie przypomniała mi o nim i dopiero wyprawa do IKEA a właściwie znalezione tam świeczki o zapachu pierników. Polej piernik rozpuszczoną czekoladą, tak aby spłynęła ona również na boki ciasta.

Zostaw tak do zastygnięcia polewy. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puch, dodać pół szklanki cukru oraz żółtka i nadal ucierać. Z drugiej połowy cukru upalić karmel, wlać trochę wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.


Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik tradycyjny. Ten piernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty. Sernik tradycyjny, polski sernik ze zmielonego twarogu z utartymi żółtkami i cukrem, z wierzchu oprószony cukrem pudrem. To sernik, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje.


Polecam nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Kiedy piernik się studzi przygotowuję powidła: smażę je na patelni. Jest to ważny etap, ponieważ w czasie podgrzewania powideł dodatkowo uwalniają się pektyny, dzięki którym powidło cudownie oblepi nasz piernik, a dzięki temu, że powidła będą ciepłe to ciasto intensywniej i szybciej przejdzie zapachem śliwek. Krok 3: Przekładamy piernik. Na patelnię przekładamy powidła oraz mió smażymy przez kilka minut.


Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki.


Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje. Składniki: piernik:, kg ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu) (lub dag mąki ziemniaczanej - tej wersji nigdy nie próbowałam), dag cukru, kg miodu (można użyć sztucznego) lub syropu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty