To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza.
Spaghetti carbonara bez śmietany jest dużo smaczniejsza i ciekawsza. Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem.
Oryginalny włoski przepis na Spaghetti alla carbonara. Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. Kroimy cebulę w piórka i smażymy na oliwie na małym ogniu. W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana. Najczęściej śmietana waży się przy dużej różnicy temperatur (między śmietaną, a zawartością patelni).
Warto użyć śmietanę w temperaturze pokojowej lub najpierw (przed wlaniem na patelnię) dodać do śmietany trochę sosu z patelni (w tym wypadku będzie to sos powstały ze szklenia cebulki z winem). Nie ma czegoś takiego w gotowaniu jak profanacja bo wszystko w gotowaniu jest dozwolone. Ze śmietaną czy z samymi jajkami carnobara potrafi byc wyśmienite i dać dużo radości. Na przekór niedowiarkom, radzę wam spróbować.
Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!
Przypuszcza się, że danie zostało zapoczątkowane przez włoskich żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, czy też górników. Zrobili oni posiłek z produktów, które mieli pod ręką. Jednak ile ludzi na świecie, tyle przepisów. Danie proste, smaczne i sycące.
W swoim podstawym przepisie zawiera tylko składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Musimy przyznać, że carbonara bywa nieco sucha. Carbonara ze śmietaną, czyli włoska klasyka po polsku. Jeżeli jednak mamy polecić któryś z tych przepisów, koniecznie wypróbujcie spaghetti w wersji oryginalnej. Prosty makaron carbonara - z boczkiem i śmietaną.
Sos carbonara jest szybki w przygotowaniu i powinien być sporządzony w ostatniej chwili przed podaniem, gdy makaron jest odcedzany. Dlatego dzisiaj spaghetti carbonara – pyszna, z. Uważaj, śmietana szybko się waży. Odgrzewanie jej nie jest zalecane, ale jeśli już musisz, podgrzej sos nad garnkiem gotującej się wody. Możesz dodać świeży tymianek do śmietany.
SPAGHETTI CARBONARA bez śmietany Składniki: - jaja - 1g boczku wędzonego - 2g makaronu spaghetti - smalec ze skwarkami - 1g sera typu parmezan - sól i pieprz Ten film powstał przy. Ci co mnie dłużej czytają wiedzą, że zdecydowanie jestem typem słonym i tłustym, a nie słodkim. Uwielbiam tłuste jedzenie. Kiedyś kochałam namiętnie chipsy dziś to, jest zdecydowanie spaghetti carbonara ze śmietaną, tiramisu, torty.
Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. W osobnym naczyniu wymieszać kremówkę, żółtka, parmezan i pietruszkę. Doprawić solą (delikatnie gdyż boczek i ser jest słony) oraz świeżo mielonym pieprzem. Wlać na patelnię z boczkiem i chwilę podgrzewać (Nie wolno zagotować by śmietana się nie ścięła!). Na patelnię wrzucić odcedzony makaron i wymieszać.
Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos.
Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Przepisy na carbonarę różnią się od siebie, zresztą podobnie jest z sosem bolognese.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.