Spaghetti alla carbonara. Jedna z najpopularniejszych wersji potraw z makaronem na świecie. Potrawa pochodzi z kuchni włoskiej i składa się z makaronu spaghetti oraz sosu przygotowanego na bazie jajek i parmezanu. Z reguły miłośnicy kuchni włoskiej dzielą się na fanów spaghetti carbonara oraz na fanów spaghetti bolognese.
Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Najlepsze spaghetti carbonara Jaka była moja radość, kiedy szef kuchni restauracji, w której zjedliśmy najlepszą jak do tej pory spaghetti carbonara, podzielił się na nią przepisem.
Dla osoby, która kocha gotować i robi to praktycznie każdego dnia taki przepis jest prawdziwym skarbem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy pokrojony w cienkie paseczki boczek 3. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy 4. Doskonałe spaghetti alla carbonara Sosu do spaghetti carbonara się nie gotuje.
Ot i to najważniejsze co należy zapamiętać. No i ważne, żeby nie wylać całej wody z gotowania makarony. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę.
Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Błyskawiczne obiady to to, co lubimy najbardziej. Po pracy nie chce się stać przy garach. Dziś przedstawiamy pomysły na błyskawiczne spaghetti.
Tutaj znajdziesz najpopularniejsze i najlepsze przepisy na przygotowanie tego makaronu. Makaron zawsze ratuje sytuację. Dowiesz się, jak zrobić spaghetti carbonara, poznasz też super przepisy na spaghetti bolognese! Dzięki tym prostym i szybkim przepisom przygotujesz błyskawiczny obia który wszystkim członkom rodziny będzie smakował! Dzieciaki oszaleją, mąż będzie prosił o dokładkę!
Wśród naszych przepisów znajdziesz klasyczne spaghetti bolognese i nietypowe spaghetti z dynią i pomidorami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najlepsze spaghetti carbonara. Poza tym jest bardzo smaczne i proste, więc gdy. Jest kaloryczna i pewnie można by ją nieco odchudzić, ale w tym wypadku nie uznaję kompromisów.
Pyszny, oryginalny przepis. Zobacz przepis na spaghetti carbonara według rodowitego Włocha! Hmm Nie ma to jak sobie cos dospiewać :D A gdzież to ja napisałam, że moja carbonara jest perfekcyjna?
Smaczny włoski obiad gotowy do podania w dosłownie kilka minut. Tyle definicja, warto sprawdzić samemu smak i aromat tej włoskiej potrawy. To również bzdura, że alkohol całkowicie wyparowuje. Co prawda, zostaje już mniejsza ilość przy dłuższym gotowaniu, ale faktem jest, że mimo wszystko wciąż jest obecny, dlatego jednak warto mieć to na uwadze i nie rozpowszechniać tego mitu.
Co prawda oryginalna carbonara jej nie zawiera, ale ze względu na dodatek bobu możemy odejść od tej zasady aby pysznego sosu było nieco więcej ;-) Z reszty składników potrzebne Wam będą: spaghetti, boczek, natka pietruszki i parmezan. Polecam do wypróbowania! Klasyczny przepis na makaron carbonara składa się z kilku podstawowych produktów: makaronu spaghetti, wędzonego boczku, czosnku, świeżo startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki oraz sosu przygotowanego na bazie.
To spaghetti chodziło za mną od dawna. Nawet zamówiłam sobie z dostawą do domu (z braku czasu na gotowanie) z pobliskiej restauracji. Przypuszcza się, że danie zostało zapoczątkowane przez włoskich żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, czy też górników. Zrobili oni posiłek z produktów, które mieli pod ręką.
Jednak ile ludzi na świecie, tyle przepisów. Przygotowanie dania spaghetti carbonara - klasyczny przepis. W dużym garnku zagotuj litry osolonej wody.
Wrzuć makaron, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, wyłącz gaz, pozostaw na minut. Boczek pokrój na cienkie plastry, następnie na kawałki o boku około cm.
Prosty przepis na spaghetti carbonara - zobacz, jak przygotować spaghetti z sera, jaj, śmietany i boczku. Podstawą dobrego spaghetti bolognese jest prawidłowo przyrządzony sos boloński. Jakość użytych składników i staranność jego wykonania przekłada się na efekt końcowy. Idealny sos boloński powinien dosłownie rozpływać się w ustach i mieć jednolitą, emulsyjną strukturę powstałą z długiego gotowania. Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest.
Został wymyślony przez żołnierzy alianckich w trakcie II Wojny Światowej. Połączyli oni makaron ze swoimi wojskowymi racjami żywieniowymi. Sos carbonara robi się tradycyjnie z boczku, żółtek, sera parmezan, oliwy, soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.