piątek, 21 grudnia 2018

Makowiec z gotowej masy makowej

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej 960. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?


Makowiec z gotowej masy makowej

Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Jeśli lubisz słodkości,. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową.


Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Wymieszać z masą makową. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Delikatnie wymieszać łyżką z masą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Nie wszyscy jednak mają. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.


Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Bede wdzieczna za podpowiedz. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić.


Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu pieczemy. Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do.


Makowiec z gotowej masy makowej

Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!


Więcej niż przepisów. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie.


Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu go maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji.


Mak jednak jest już zmielony, więc unikamy najbardziej. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty