To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu. Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Takie tam pichcenie. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa Zobacz więcej. Następnie dodać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Dodać po łyżce kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Wmieszać posiekane orzechy włoskie i. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Margarynę ubijam mikserem,dodaję żółtka,cukier i kaszkę. Wszystkie składniki dobrze ucieram i po trochu dodaję jabłka i masę makową z bakaliami. Wrzucam przesianą mąkę z proszkiem,a na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek.
Wlewam olejek migdałowy i delikatnie mieszam. Opis przepisu: Autor: WINIARY Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa.
Bakalie sparzyć i połączyć z masą makową. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z. MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry ) Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko.
Każda inna okazja jest równie dobra! Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec. Składniki na ciasto zagniatamy. Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Znanych jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Na Twojej liście zakupów znajdą się: jabłka, kasza manna, jajka, kostka do pieczenia, gotowa masa makowa z. Mój ulubiony makowiec z jabłkami (makowiec japoński) przerobiłam na wersję bezglutenową. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na ciasto japońskie. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego.
Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec smacznego, puszystego makowca z dodatkiem jabłek. Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek. Mak gotujemy z mlekiem przez okołominut. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do minut.
Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki (zaraz wykorzystasz skórkę). Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie.
Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.