Dodane przez Julie w: Tylko o kuchni. Poszukuje fajnego, nie trudnego przepisu na babeczki, bułeczki drożdżowe. Mam w domu świeże drożdże, mleko, masło, mąkę, cukier. Mogą być z jakimś nadzieniem np z czekoladą w środku, ale mam też zamrożone borówki. Kolejny przepis na babeczki bez pieczenia przygotowane z rice krispies, czyli preparowanego ryżu.
Wyniki konkursu z margaryną Palma Strony Wyniki konkursu z margaryną Palma Dziękuję Wam za przepisy, które opublikowaliście pod postem na kruche. Muffinki z margaryną w każdej odsłonie! Więcej niż 1przepisów. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub. Babeczki, na które przepis prezentuję poniżej zawsze się udają, a składniki niezbędne do ich przygotowania są tak niewyszukane, że praktycznie zawsze mamy w kuchni.
Składniki na muffinki. Poniżej przedstawiam mój przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12.
Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto kakaowe z margaryną. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Wsyp do masy jajeczno-czekoladowej, dolej mleko. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je tłuszczem Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 1st.
Po upieczeniu muffinki wyjmij z formy, wystudź. Z braku laku moża użyć wanili i cynamonu, choć smaku znanego z portugalskich cukierni się nie osiągnie. Wodę i cukier należy zagotować (z wanilią i cynamonem), dodać dokładnie wymieszane śmietanę i żółtka.
Reszta jak w przepisie powyżej. Powiem więcej, mój plan był zupełnie inny, zakładał bowiem przygotowanie czekoladowych kulek z kolorowa posypka, ładnie ułożonych w papilotkach, które zakupiłam specjalnie na tę okazję. Klasyczna karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę.
Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach a karpatka wygląda i smakuje świetnie. Margaryny produkowane są z tłuszczów roślinnych, zazwyczaj z dodatkiem mleka oraz lecytyny i substancji barwiących. Często margaryny wzbogaca się w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E), witaminy z grupy B, kwasy omega-oraz sterole roślinne, które blokują wchłanianie cholesterolu.
Re: przepis na babeczki Ja też robię tam zakupy i też polecam. Jak dla nas z bezglutenu jest smaczniejsze niż z balvitenu czy glutenexu(to też firmy produkujące żywność bezglutenową). Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykrawać kółka o nieco większej średnicy niż średnica foremek do babeczek, którymi następnie wyklejać foremki. Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na.
Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek – nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Wypróbuj przepis na muffiny z żurawiną, pyszne babeczki z żurawinami, podawane z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. Przepis: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. To połączenie cię zachwyci! Oto sposób przygotowania wybornych muffinek z żurawiną.
Natomiast ciasta pieczone na margarynie mają „lżejszą” konsystencję niż ciasta na maśle i zazwyczaj lepiej wyrastają. Uwielbiam piec to szybkie ciasto z truskawkami. Mój przepis na ciasto z truskawkami jest tak prosty, że można go śmiało zapamiętać. Podaję wagę oraz ilości na szklanki poszczególnych produktów. Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;).
Wymieszać łyżką i dodać jajko i szczyptę soli. Zostawić na minut do wyrośnięcia i po tym czasie podzielić na małe kawałki. Formować krążki i na każdy nakładać masę makową. Upiekłam nasze ulubione babeczki waniliowe z przepisu podstawowego, jako krem wykorzystałam przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej. Krem jest idealny do dekoracji babeczek lub tortów, trwały i dobrze się przechowuje (babeczki można ozdobić kremem już dni wcześniej).
Białą masę cukrową zabarwić na kolory, z których chcemy zrobić rożki i uszka. Przygotowanie rożków: z dwóch kolorów masy cukrowej odrywać kulki o wadze około g. Uturlać z nich wałeczki, z jednego końca cieńsze. Połączyć cieńsze końce i wałeczki zwinąć ściśle wokół siebie, nadmiar rożka odciąć. Pyszne czekoladowe babeczki z karmelową niespodzianką w środku, a na wierzchu delikatny, śmietankowy krem.
Babeczki wychodzą naprawdę smaczne i ładnie wyrośnięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.