piątek, 26 kwietnia 2019

Niezawodny biszkopt

Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że biszkopt jest trudnym ciastem. Nie wiem dlaczego, ale niektórym on ponoć się on wyjątkowo nie udaje. Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym.


Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa!


Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier i żółtka. Biszkopt niezawodny Puszek okruszek 1. Delikatnie mieszać by nie uszkodzić piany pod wpływem ciężaru mąki. Jest to przepis zmodyfikowany przeze mnie. Podstawą do niego był przepis na biszkopta tradycyjnego, który pochodzi od znajomej mojej mamy.


Niezawodny biszkopt

Niezawodny i najlepszy przepis na domowy biszkopt do tortu. Jak upiec idealny biszkopt do tortu. Stopień trudności Bardzo łatwy Składniki: jaja szkl.


Opis: Jajka z cukrem ubijamy mikserem do białości. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki: na mały biszkopt: jajka, mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, na średni biszkopt jaj ½ szkl cukru szkl. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolandminty.


Ten akurat, robimy dzięki autorce bloga Moje Wypieki i zgodnie z tym, co jest napisane w tytule jest on niezawodny. Drugi przymiotnik z tytułu posta, też znalazł się tam nieprzypadkowo. Ostatnim etapem przygotowania, jest. Pierwszy raz piekłam biszkopt.


W sumie nie wiem co się stało, ale podczas pieczenia ładnie mi wyrósł, ponad formę, a potem opadł do polowy. Całe szczęście, na tyle był jeszcze wysoki, że dalo się go przekroić na pół, natomiast stało się też coś dziwnego, góra się zwęziła, nie wiem jak to opisać. Jeżeli macie jakiś niezawodny przepis na biszkopt, to prosze napiszcie, musze za kilka dni zrobic tort dla mojej córeczki na urodziny. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny.


Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np.


Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? Twój sposób na biszkopt jest tradycyjny i nie zawsze wychodzi. Jest niezawodny sposób na biszkopt: całe jajko, łyżka cukru, łyżka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach waniliowy.


Wielkość biszkoptu zależy tylko od tego ile weźmiesz jajek. Taki, który nigdy nie opada i jest prosty jak stół? Delikatny, puszysty, nie jest suchy, a nawet należy do tych bardziej wilgotnych dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Jajka ubijamy z cukrem,cukrem waniliowym,po ubiciu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na puszystą masę.


Przysparza wielu problemów nawet wytrawnym amatorom wypieków. Trudno też znaleźć niezawodny przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i nigdy nie upada, a w dodatku jest w stanie udźwignąć dodatkowe dekoracje. Nigdy się na nim nie zawiodłam. Wychodzi puszysty, taki jak ma być:) Idealny do przekładania najróżniejszymi kremami.


Ja właśnie taki mam i chętnie się z wami nim dziś podzielę :) Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.


Pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Nawet jak się do niego nie przyłożymy - wyjdzie może mniej wyrośnięty - ale zawsze do zjedzenia i bez zakalca. SKŁADNIKI: na wysoki biszkopt tortownica cm.


Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na niezawodny biszkopt do tortu. Ja pozbywam się skórki dwoma sposobami, które wyżej opisałam, wtedy biszkopt jest równy. Warto pozbyć się tej skórki bo wtedy wszystkie masy, które nakładamy na biszkopt ładnie się z nim łączą i nie odklejają się. Podobnie jak klasyczny biszkopt rzucany jest bardzo wysoki, puszysty, a dzięki rzucaniu nim o podłogę jest równy jak stół, a wszystko to bez dodatku jakichkolwiek spulchniaczy!


Ten biszkopt z łatwością podzielimy na grubsze lub cienkie blaty, jeśli chcemy podzielić go na – blaty musimy zwiększyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty