poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Przepis na zupę żurek

Przepis na zupę żurek

Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją.


Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami.


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej.


Gotuj minut, dopraw pieprzem. Ugotuj jajko, ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki. Zupę podawaj z kleksem śmietany, ćwiartkami jajek. Pomysł na zupę – zimna i gorąca, słodka i słona Ty, co zachwyca obcokrajowców w naszym kraju jest różnorodność serwowanych zup.


Mamy więc zupy, które serwujemy na gorąco, takie jak barszcz, ale i chłodniki, czyli zupy podawane na zimno. Większość zup będzie wytrawna, jednak znamy i lubimy także zupy owocowe, serwowane najczęściej z kleksem kwaśnej śmietany. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.


UREK PRZEPIS W CHLEBIE – cudowne jest to, że nasze naczynie na zupę jest jadalne i powoduje, że żur staje się jeszcze bardziej treściwy. We wpisie znajdziecie przepis na zupę i na przygotowanie pysznego pieczywa, w którym podawany jest żurek. UR – przepis w formie filmowej, pokazujący krok po kroku przygotowanie żurku. Doprawiamy zupę solą oraz pieprzem, a następnie mieszamy. Zupa z dyni powinna trafić na talerze będąc jeszcze ciepła - wówczas jest najpyszniejsza.


Przepis zaleca dodać łyżkę gęstej śmietany bezpośrednio do każdego talerza, żeby konkretna osoba mogła sobie wszystko samodzielnie wymieszać. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. My proponujemy wziąć pod uwagę klasyki kuchni polskiej, takie jak rosół czy krupnik, oraz przepisy na charakterystyczne zupy pochodzące z innych zakątków świata, np. Najważniejsze to jednak mieć sprawdzony przepis, a taki znajdziecie w Kuchni Lidla. Spójrzcie na kilka z nich!


Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka, gotuj minut i dopraw do smaku. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do.


Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Jeszcze raz zagotowujemy zupę i doprawiamy tartym chrzanem do smaku. Kroimy kiełbasę w plasterki i wykładamy na każdy talerz i zalewamy gorąca zupą. Dzisiaj obiecany przepis na żurek.


Przepis na zupę żurek

Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju.


W zależności od regionu Polski receptura na.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty