czwartek, 4 kwietnia 2019

Omlet hiszpański

Omlet hiszpański

Do przygotowania omletu hiszpańskiego oprócz jajek konieczne są dwa podstawowe składniki – ziemniaki i cebula. Resztę dodatków możesz skomponować według swoich upodobań smakowych. Omlet hiszpański różni się od pozostałych tym, że składniki dodaje się do surowej masy jajecznej i całość smaży. Omlet to w zasadzie danie międzynarodowe.


Tak naprawdę wszystkie są bardzo podobne. Włoska fritata czy hiszpańska tortilla mało się różnią od omletów przygotowywanych w polskich domach. Dziś chciałabym Wam przedstawić mój ulubiony omlet hiszpański – z ziemniakami i cebulą (tortilla de patatas).


Składniki kg ziemniaków cebula 4-jaj ml mleka 2ml oleju słonecznikowego lub oliwy ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz. Zajada się najczęściej na śniadanie i można ją podawać na ciepło, jak i na zimno. To także pyszna przekąska w trakcie dnia. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować jego wzbogaconą wersję.


Omlet hiszpański

Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. Znane jest pod nazwami tortilla española albo tortilla de patatas. W małych ilościach dodajemy je na usmażony omlet i składamy na pół. Hiszpański omlet to tradycyjne dane z Hiszpanii, składające się głównie z ziemniaków i jajek. Doskonała kompozycja składników sprawia, że trudno mu się oprzeć.


Jest bardzo puszysty i aromatyczny, z pewnością zachwyci niejedną osobę. Prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu stanowi wspaniały początek dnia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyśmienity. Zaczęło się od śniadania noworocznego, a że omlet hiszpański jest solidny, pożywny i pyszny, czyli idealny na zimowe poranki, mamy zamiar jadać go teraz częściej. Zobacz przepis na hiszpański omlet z ziemniakami!


Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry. Smaż na patelni z oliwą, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając, przyrumień ją. Jajka roztrzep widelcem, przypraw.


Połącz z ziemniakami i cebulą. Przepis: Omlet hiszpański. Gdy ona kontroluje ruch, on ma wolne ręce i może pieścić jej piersi i pośladki. Polecane przepisy: hiszpański omlet z pomidorami Zobacz więcej. Wysokobiałkowy omlet dla sportowców ! Potrawa pochodzi z kuchni japońskiej min średnie tanie.


GASTR Zgłoś uwagę lub komentarz do hasła omlet omlet. Bardzo prosty a jednocześnie bardzo zaskakujący w smaku. Przy użyciu tylko składników: ziemniaków, cebuli i. Kobieta siedzi plecami do niego i pochyla się, opierając się na rękach. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli, w Hiszpanii podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas.


Omlet biszkoptowy – słodki – białka oddziela się od żółtek, ubija, żółtka łączy ze śmietanką i mąką i razem smaży na maśle. Podaje się je na słodko z dżemem, konfiturą lub bitą śmietaną. Przygotowuje się ją z rozmąconych jajek, ugotowanych ziemniaków i dodatków. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. O jedzeniu piszę, myślę i śnię!


U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Często dodaje się do niej również różnego rodzaju warzywa, mięsa czy ryby. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej. Klasyczny francuski omlet: tutaj jest wiele możliwości ale mi najbardziej smakuje z bitą śmietaną. Jednym z moich ulubionych jest BLT omlet czyli z boczkiem, sałata i pomidorami.


Tortilla de patatas – hiszpański omlet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty