Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo? Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Dzięki temu wszystkie warzywa pozostaną jędrne i zachowają swój smak.
Opis przepisu: Autor: WINIARY W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający.
Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Wczoraj ugotowałam zupę z żółtych cukinii – prosta i pyszna. Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek.
Witam, dzisiaj zrobiłam to leczo , ale z podwójnej porcji , niebo w gębie ! Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Duszone warzywa z ulubionymi dodatkami są pyszne. Bardzo ważne są w leczo kolorowe papryki oraz papryka w proszku.
Leczo jest daniem typowo węgierskim. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.
Polecam podawać leczo z bagietką. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę.
Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki.
Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień.
Na targu możemy wybierać pomiędzy małymi i dużymi cukiniami, a także ich odmianami i kolorami. Do leczo nadaje się każda cukinia. Byleby nie miała zbyt przerośniętych w środku gniazd nasiennych.
Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie. Dzięki naszemu przepisowi możesz zrobić leczo także w środku zimy, gdy warzywne stragany świeca pustkami. Dawno temu, gdy poznawaliśmy to piękne warzywo, uwielbialiśmy gotować z niej danie zwyczajowo nazywane leczem.
Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Dzisiaj zabieram się za to leczo. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.
Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Tym razem leczo warzywne, bez dodatku mięsa, ale też bez dodatku tłuszczu.
To co lubię w tym daniu to po pierwsze prostotę przygotowania, a po drugie to to, że nawet na zimno smakuje fantastycznie. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na warzywne leczo z cukinią. Pyszne danie całoroczne dla tych, którzy nie przepadają za mięseleczo warzywne. Uwielbiam jego smak i te kolory w garnku i na talerzu!
Takie leczo z warzywami szczególnie polecam teraz, zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje solidnej dawki witamin. Jako dodatki można do niego podać ryż lub pieczywo. Jest pożywne i rozgrzewające. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut.
Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.