To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu.
Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Ciasto przelej do blaszki i piecz w piekarniku. Gotowy, przestudzony makowiec oblej polewą czekoladową lub cytrusowym lukrem i udekoruj wierzch połówkami orzechów włoskich oraz innymi bakaliami. Wypróbuj ten prosty przepis na makowiec z jabłkami.
Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto. Chcesz podzielić się swoimi przepisami?
Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Następnie dodać po łyżce maku. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne.
Polecane przepisy: makowiec z jabłkami z makiem z puszki Zobacz więcej. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z. Ciasto makowe z bakaliami, orzechami z polewą kajmakową.
MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym. Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce.
Zarówno w czasie Świąt, ale nie tylko. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Polecam , warto:) puszka gotowej masy makowej z bakaliami 8g dag masła jajek dag jabłek - po obraniu łyżek grysiku łyżeczka proszku do pieczenia dag drobnego cukru sztuk herbatników polewa czekoladowa marcepan lub mielone migdały Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka. Biszkopt makowy z jabłkami. Przepis na makowiec z jabłkami.
Tu jest prosto, sama upieczona masa makowa, nie ma nawet spodu. Dodatek jabłek powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.