Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Masło z miodem rozpuścić, mąkę z sodą oraz cukrem pudrem przesiać na stolnicę i dodać resztę składników. Zarobić ciasto, jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypać mąki i wyrobić.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne.
To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin. Pierniki są rzeczywiście szybkie i proste do zrobienia (pomijam samo ozdabianie , bo to już inna bajka). Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę. Szybkie pierniczki świąteczne. To miękkie pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych.
Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Trzymać w piekarniku krótko. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią.
Sprawdzony przepis na szybkie pierniczki. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok.
Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince! Miękkie od razu po upieczeniu, nie potrzebują leżakowania. Takie na ostatnią chwilę, dla zabieganych, ale nie tylko. Polecam na święta Bożego Narodzenia.
Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo. Najsłodszy blog w sieci. Tradycyjne polskie przepisy na słodkości - znane i lubiane. Słodkości znane na całym świecie.
Autorskie przepisy ze zdjęciami. W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę.
Przepis jest banalny i zawsze wychodzi! Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach!
W garnku rozpuszczamy mió masło i wsypujemy przyprawę do piernika. Nie dodawajcie jej więcej, bo pierniki będą zbyt aromatyczne. Odstawiamy, aby lekko przestygło. Do rozpuszczonego miodu dodajemy jajka, mieszamy.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie pierniczki. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche.
Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.