czwartek, 25 kwietnia 2019

Omlet na słodko puszysty

Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Mam swój wypróbowany przepis na omlet biszkoptowy na słodko, ale w ramach eksperymentu postanowiłam wypróbować ten przepis. Pyszny, puszysty i sycący omlet to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie!


Omlet na słodko puszysty

Ten jest bardziej suchy, ale co kto lubi. Jak zrobić omlet na słodko. To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami. Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko. Jadło się go u nas w domu z dżemem, powidłami lub roztopioną czekoladą.


Białka ubić na sztywna pianę. Przygotowanie dania puszysty omlet Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Przyprawić szczyptą soli i cukru. Następnie połączyć masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszać. OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy.


Można przygotować omlet na słodko jak i na słono. Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę. Może być podawany zarówno na słono jak i na słodko.


To czy zdecydujecie się na wersje z owocami lub warzywami zależy od was, smacznego! Poniżej, przedstawiamy przepis na omlet z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw. Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.


Polecane przepisy: puszysty omlet na słodko Zobacz więcej. Jeśli do tej pory Wasze omlety przypominały płaskie naleśniki, były raczej niż wilgotne i ciężko było je przełknąć bez dodatku świeżych owoców lub dżemu, to jesteście na odpowiedniej stronie, aby to zmienić #128512; Poniższy FIT omlet rośnie pulchny, mięciutki i wilgotny w środku pomimo tego, że zawiera w sobie odżywkę białkową! Omlet na słodko z twarogiem i owocami. Słodkie śniadanie z twarogiem ze szczyptą świeżo mielonego pieprzu oraz bananem i borówkami.


Puszysty omlet na śniadanie do łóżka. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda.


Omlet na słodko puszysty

Moja wersja śniadania, które nie dość, że jest pyszne, to jeszcze cieszy oczy. Domyślnie zakładamy, że użyjemy pomidora, cebulę i przyprawimy go „na ostro”. Zazwyczaj przyrządzając omlet na śniadanie mamy na myśli pikantną jego postać. Pomysł na bardzo proste i efektowne śniadanie. Problem sprawia przewrócenie go na patelni (z glutenowym nie ma raczej większego problemu).


Jeśli nawet przewrót nie wyjdzie za ładnie, to nie umniejsza to smaku omletu. Składniki na jeden omlet (12cm):jakołyżka mąki pszennejodrobina soliodrobina cukru pudru (opcjonalnie)masło lub olej kokosowy do natłuszczenia patelni. Uwielbiam omlety a ten jest moim ulubionym. Zachęcam do wypróbowania.


Ja najczęściej sięgam po wersję z nutellą i bananem. Przygotowywała mi go moja mama, teraz ja według jej przepisu, przygotowuję go mojemu synkowi, który go uwielbia. A jeszcze jak posmaruję nutellą, mógłby nie żywić się niczym innym. Jest puszysty, sycący i po prostu pyszny.


No ale wiadomo, co za dużo to niezdrowo! PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO. Oddzielamy żółtka od białek.


Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju. Masę wylewamy na zimną patelnię. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puszysty omlet na słodko. Nie wiem jak mogłam wcześniej nie wpaść na to, że omlet na słodko to rewelacyjny sposób na początek dnia.


Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy. Zajadają się nim zarówno dz Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Opowieści z piekarnika. Sprawdź dobry przepis tutaj!


Jest szybki i prosty w przygotowaniu, na pewno pokochają go wszyscy. Kiedyś mamy i babcie często robiły omlet biszkoptowy, teraz jakoś rzadziej się go zjada. Jest taki puszysty i mięciutki, że rozpływa się w ustach. Aby uzyskań puszystą konsystencję omletu, ubija się całe jaja z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, śmietanki a nawet wody, chodzi o to aby ubijając wprowadzić do masy.


Omlety, często podaje się z wypełnieniem a mogą nim być: warzywa, ser, mięso (szynką lub boczkiem). Dzięki słodko-kwaśnemu sosowi zwykły omlet zamienia się w pyszne orientalne danie. Wszystko zależy od naszych upodobań, a także pory dnia, kiedy jemy posiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty