czwartek, 25 lipca 2019

Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy

Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu. Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica.


Fakes, grecka zupa z zielonej soczewicy , zadziwia mnie za każdym razem, gdy ją ugotuję. A niby wiem, czego się spodziewać. Rozgrzewająca i — dzięki dodatkowi drobnego makaronu oraz wędzonych żeberek — pożywna.


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną cebulę i posiekane ząbki czosnku, dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem papryczki. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej - Przepis na Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej.


Możesz ugotować zupę z soczewicy gotowanej, ale świetna będzie też zupa z soczewicy z puszki. Nie ma bowiem znaczenia jakiej soczewicy użyjesz. Jeśli tylko masz już gotowy bulion warzywny i używasz pomidorów z puszki oraz soczewicy z puszki, to zupę zrobisz. Marchew myjemy, obieramy i tniemy albo w kosteczkę albo w pół plasterki.


Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Na nim dusimy cebulę, czosnek i marchew- do miękkości. Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga wookie w kuchni.


Składniki: 250g soczewicy zielonej wywar war Zobacz więcej. Pamiętaj też, że z soczewicy (obojętnie jakiej) możesz zrobić mąkę. Trzeba po prostu ją zmielić w młynku lub jakimś urządzeniu wysokoobrotowym. I nie byłabym sobą, gdybym nie napisała, że z soczewicą można również zrobić… ciasto. Przecież każdy już robi brownie z fasoli.


Ugotowana z dodatkiem wędzonych żeberek. Jej bazę stanowi warzywo, które często stosowane jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Znajduje ono szerokie zastosowanie w kuchni. Przepis na zupę z soczewicy bardzo lubię i smakuje ona wszystkim członkom mojej rodziny.


Zupa z zielonej soczewicy

Nawet dziecko się zajada, co nie jest regułą. Pyszna zupa z soczewicą i pomidorami. Z soczewicy przyrządza się m. Do niej makaron pasuje idealnie. Można się zatem pokusić o to, by nazwać ją zupa pomidorowa z soczewicą. Do zupy z soczewicą dodajemy też paseczki wysmażonego na chrupko boczku oraz odrobinę szczypiorku.


Zupę można zagęścić łyżeczką mąki lub ugotować z makaronem typu zacierka. Kto lubi, może dodać do zupy mleka, jogurtu lub śmietany. Dodatek imbiru, papryki i kminu sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Wzbogacona o ulubiony makaron stanowi naprawdę sycący posiłek.


Dań z soczewicy jest mnóstwo w Internecie, bo można z niej wyczarować naprawdę wiele. Ja przedstawię Ci kilka propozycji, które sprawdzają się u mnie. Moja ulubiona pasta z soczewicy.


Smakuje każdemu i niemal każdy się zachwyca tym smakiem. A składniki w sumie bardzo proste. Nie miałam dzisiaj ochoty na długie gotowanie.


Dlatego też zupa z soczewicy z pomidorami pieczonymi była idealnym pomysłem! Muszę przyznać że dokładnie każda zupa z soczewicy jest jednym z tych dań, które są u mnie traktowane jako ostatnia szansa na ciepły posiłek. Ale nie byle jaki, co to, to nie! Marchewkę, por, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, ziemniaka oraz natkę myjemy, następnie obieramy warzywa. Zupa krem z zielonej soczewicy.


Pietruszkę (korzeń), seler, czosnek oraz marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Por oraz cebulę kroimy w półksiężyce. Zupy zupa z zielonej soczewicy.


Jedząc tę zupę pierwszy raz w Maroku pomyślałam, że to raczej gulasz z soczewicy… Bardzo gęsta, treściwa, można najeść się niewielką miseczką. Serwowana tradycyjnie z pieczywem, często w towarzystwie zielonych oliwek. Rozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków. Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.


Przepis na pyszną zupę z soczewicy, będziesz oczarowana, jak z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną, pełną smaków zupę. Libańska zupa z soczewicy pachnie kuminem, u nas wciąż mniej popularną przyprawą, ale warto jej poszukać. Ja przeżywam szał na kuchnię arabską, w szczególności libańską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty