wtorek, 30 lipca 2019

Przepis na piernik z powidłami

Wilgotny piernik z powidłami – przepis 968. Jest to najsmaczniejszy piernik zaraz po staropolskim. Przygotowuje się go bardzo szybko, od razu można podawać i jest najlepszy zaraz po upieczeniu. Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik.


Taki , którego można przygotować na ostatnią chwilę.

Ten jest właśnie taki , prosty w przygotowaniu i nieziemsko pyszny , wilgotny i aromatyczny. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Czekoladę roztapiamy nad garnuszkiem z gorącą wodą i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. PUSZYSTY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Podczas przechowywania nie traci na smaku i wilgotności.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik.

Jeśli masz mało czasu, a chcesz upiecz świetny piernik, zobacz koniecznie ten przepis. Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Gorącymi powidłami przekładamy piernik, smarując również wierzch i boki. Jeśli dobrze przesmażymy powidła i posmarujemy piernik gdy jeszcze będą gorące, powidła ładnie zastygną, nie będą wypływać z piernika i utrzymają piernik wilgotny.


Różnią się one od siebie składnikami, proporcjami i samym wyglądem ciasta. Ze wzgledu na alergie musialam zastapic maslo - oliwa dodalam 100ml (w domu uzywam oliwy z oliwek V.E.) a zamiast smietany -lyzki mleka sojowego. Reszta skladnikow bez zmian. Przelozylam konfitura z czeresni. Nawet moj maz, ktory nie przepada za wypiekami pierniczkowymi, stwierdzil ze jest bardzo dobry!


Jedną z warstw smaruje się powidłami śliwkowymi, a drugą kremem z ciemnej czekolady. Na jej bazie przygotowuje się też polewę do ciasta. Powinno być jej dość dużo, tak aby pokryła cały piernik i po zastygnięciu tworzyła kruchą, czekoladową warstwę.


Piernik jest przepyszny! Dzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami. Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy.


Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki.

Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika. Prosty piernik z powidłami powstał w obliczu przedprzedświątecznych ozdób w marketach, które absolutnie zaskoczyły mnie jeszcze przed listopada. Nie żebym narzekała, świąteczny klimat przecież uwielbiam. Ale serio, bombki w sklepie na koniec października? Margarynę roztopić i ostudzić.


Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przepis na piernik z powidłami. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika.


Szybki piernik z powidłami – wykonamy go bowiem nawet na ostatnią chwilę – nie musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest.


Taki smakuje mi najbardziej #128578; Mój przepis jest prosty w przygotowaniu. Sam piernik jest bardzo pyszny w smaku, a powidła powodują, że ciasto jest wilgotne. Jeśli szukasz inspiracji na smaczne ciasto świąteczne, to piernik z marmoladą jest propozycją dla Ciebie. Ten aromatyczny, korzenny wypiek z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole.


Do jego przygotowania będą potrzebne m. Nie jest to oryginalny piernik, lecz bardziej kakaowe ciasto z powidłami, lecz świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla zabieganych i szukających szybkich rozwiązań na święta. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki piernik z powidłami śliwkowymi. Ten piernik jest wyjątkowy, gdyż robi się go bardzo szybko i nie wymaga dojrzewania ciasta.


Jest przy tym mięciutki, słodki i aromatyczny. W tym roku piernik zrobiłam po raz czwarty, tym razem lekko modyfikując składniki i jest idealny. I jeśli ktoś ma ochotę na prawdziwy, klasyczny piernik to ten przepis sprawdza się w 1. Już nie mogę się doczekać piernika staropolskiego! Z braku odpowiedniej formy piernik piekłam na dwa razy w keksówce, która rozszerza się ku górze i dlatego górna i dolna część ciasta nie są idealnie spasowane.


Ja jednak wzbogaciłam przepis o kwaśną, domową marmoladę oraz czekoladową polewą. Według mnie dorównuje smakiem tradycyjnym przepisom na piernik staropolski. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką.


Ciasto wylać do formy keksówki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty