Dobrze doprawione mięso, idealny makaron, aromatyczny sos, ciągnący się ser i zdrowa smaczna marchewka z papryką - to moja wersja spaghetti :). Durszlak - sos spaghetti z marchewka. Do przygotowania spaghetti z tego przepisu nie wykorzystasz nawet odrobiny makaronu – to danie składa się praktycznie z samych warzyw. Pomidory San Marziano wylacznie!
Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda. Dzisiaj zapraszam Was na spaghetti z sosem, którego głównym składnikiem, poza mięsem, jest marchewka. Sos jest pyszny, delikatny, aromatyczny, lekko słodkawy.
W moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na spaghetti z marchewką i soczewicą. Oficjalnie zaczęłam urlop i mam nadzieję, że będzie on między innymi sprzyjał rozwojowi tego bloga. A konkretnie, że w końcu znajdę czas na regularne wpisy.
Dziś kolejny przepis z serii szybkich obiadów. Prawdziwe spaghetti bolognese to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone.
Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Pyszny i przyjazny dla żołądka sos spaghetti z marchewką i ziołami, zgodny z zasadami FODMAP, niezawierający cebuli ani czosnku. Aby wzbogacić smak potrawy, użyliśmy między innymi cebuli dymki, ziół, marchewek i wina do gotowania. Prezentowany sos można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej – wystarczy użyć farszu Quorn. Przepisy z kategorii sos z groszkiem i marchewka.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i sok z limonki. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i smaż ok minuty. Marchewka ma być al dente.
Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego tymianku. Za pomocą spiralizera uzyskamy cienkie nitki z warzyw przypominające makaron spaghetti. Zobacz jak przygotować doskonałe danie na bazie warzyw! Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami mięty.
Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Uwielbiam sos Bolognese, jednak ze względu na dietę Low FODMAP, nie mogę jeść tradycyjnej wersji z dużą ilością cebuli, czosnku, a także groszku i pomidorów z puszki. Tym razem w tym przepisie na Bolognese w sosie pomidorowym z marchewką zamieniłam na przykład cebulę na zielone części liści pora. Obiad z pomysłem w pół godziny: spaghetti bolognese z pieczarkami. Prosto i smakowicie - makaron ugotowany al dente mieszamy z pysznym sosem z mielonego mięsa podsmażonego z pieczarkami, z dodatkiem WINIARY POMYSŁ NA.
Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii, plastrem dojrzałego pomidora i wiórkami. Dodajemy passatę pomidorową, podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i bazylią. ETAP 3: Do sosu dodajemy ugotowany makaron spaghetti W międzyczasie gotujemy makaron. Odrobinę wody z makaronu wlewamy do sosu.
Sos Bolognese można wykorzystać jako sos do spaghetti, do lasagne, jako dodatek do duszonych czy zapiekanych warzyw. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Możliwości jest nieskończona liczba.
W dodatku sos można zawekować lub zamrozić i nie traci smaku. To jest przepis na spaghetti a la Bolognese w lżejszej wersji, z której to odjęłam mięso. Pomysł wzięłam z programu Rewolucje na talerzu , który był emitowany już jakiś czas temu i chodziło w nim o pokazanie mniej kalorycznych i zdrowszych wersji popularnych dań. Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. Mamy tu jedynie gryczany makaron, surowe wstążki warzywne i sos.
Tak to już jest, że najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy na głodniaka i jak się spieszę. Na zakupy przekornie chodzę głodna bo wtedy wyostrza mi się apetyt. Już w samochodzie wracając od domu myślę co zjem, co mam w lodówce, co mam w torbie z zakupami …. Podaję z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i koperkiem. Uwaga: połączenie marchewki smażonej na maśle i koperku daje niecodzienny, świeży smak. Poza tym używam sporo marchewki (nieraz pół na pół z mięsem), więc sos jest mocno warzywny.
Ten rodzaj sosu świetnie komponuje się z mięsem drobiowym. Zawartość boczku sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a do tego bardziej aromatyczne. Sos carbonara świetnie podkreśla także smak młodych ziemniaków. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu.
Sos boloński z porem i marchewką. Lubię wszystkie sosy na bazie pomidorów, warzyw i ziół. Do mojej ulubionej wersji sosu bolońskiego, tradycyjnie wybrałam marchewkę i pomidory oraz por i cebulę.
Por po obróbce termicznej, bardzo zyskuje na smaku i idealnie łączy składniki. Dzieci bardzo lubia makaron, mysle, ze nie tylko one. U nas najczesciej bywa do niego sos bolonski. Taki obiad to idealna okazja by przemycic troche miesa do codziennego menu, za ktorym moje najmlodsze Dziecie nie przepada.
Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: troche miesa z dodatkiem march.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.