wtorek, 23 lipca 2019

Sos do spaghetti z marchewką

Dobrze doprawione mięso, idealny makaron, aromatyczny sos, ciągnący się ser i zdrowa smaczna marchewka z papryką - to moja wersja spaghetti :). Durszlak - sos spaghetti z marchewka. Do przygotowania spaghetti z tego przepisu nie wykorzystasz nawet odrobiny makaronu – to danie składa się praktycznie z samych warzyw. Pomidory San Marziano wylacznie!


Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda. Dzisiaj zapraszam Was na spaghetti z sosem, którego głównym składnikiem, poza mięsem, jest marchewka. Sos jest pyszny, delikatny, aromatyczny, lekko słodkawy.


W moim domu gości od lat, ale nieustannie mnie zachwyca. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na spaghetti z marchewką i soczewicą. Oficjalnie zaczęłam urlop i mam nadzieję, że będzie on między innymi sprzyjał rozwojowi tego bloga. A konkretnie, że w końcu znajdę czas na regularne wpisy.


Sos do spaghetti z marchewką

Dziś kolejny przepis z serii szybkich obiadów. Prawdziwe spaghetti bolognese to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone.


Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Pyszny i przyjazny dla żołądka sos spaghetti z marchewką i ziołami, zgodny z zasadami FODMAP, niezawierający cebuli ani czosnku. Aby wzbogacić smak potrawy, użyliśmy między innymi cebuli dymki, ziół, marchewek i wina do gotowania. Prezentowany sos można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej – wystarczy użyć farszu Quorn. Przepisy z kategorii sos z groszkiem i marchewka.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i sok z limonki. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i smaż ok minuty. Marchewka ma być al dente.


Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego tymianku. Za pomocą spiralizera uzyskamy cienkie nitki z warzyw przypominające makaron spaghetti. Zobacz jak przygotować doskonałe danie na bazie warzyw! Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami mięty.


Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Uwielbiam sos Bolognese, jednak ze względu na dietę Low FODMAP, nie mogę jeść tradycyjnej wersji z dużą ilością cebuli, czosnku, a także groszku i pomidorów z puszki. Tym razem w tym przepisie na Bolognese w sosie pomidorowym z marchewką zamieniłam na przykład cebulę na zielone części liści pora. Obiad z pomysłem w pół godziny: spaghetti bolognese z pieczarkami. Prosto i smakowicie - makaron ugotowany al dente mieszamy z pysznym sosem z mielonego mięsa podsmażonego z pieczarkami, z dodatkiem WINIARY POMYSŁ NA.


Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii, plastrem dojrzałego pomidora i wiórkami. Dodajemy passatę pomidorową, podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i bazylią. ETAP 3: Do sosu dodajemy ugotowany makaron spaghetti W międzyczasie gotujemy makaron. Odrobinę wody z makaronu wlewamy do sosu.


Sos Bolognese można wykorzystać jako sos do spaghetti, do lasagne, jako dodatek do duszonych czy zapiekanych warzyw. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Możliwości jest nieskończona liczba.


W dodatku sos można zawekować lub zamrozić i nie traci smaku. To jest przepis na spaghetti a la Bolognese w lżejszej wersji, z której to odjęłam mięso. Pomysł wzięłam z programu Rewolucje na talerzu , który był emitowany już jakiś czas temu i chodziło w nim o pokazanie mniej kalorycznych i zdrowszych wersji popularnych dań. Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. Mamy tu jedynie gryczany makaron, surowe wstążki warzywne i sos.


Tak to już jest, że najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy na głodniaka i jak się spieszę. Na zakupy przekornie chodzę głodna bo wtedy wyostrza mi się apetyt. Już w samochodzie wracając od domu myślę co zjem, co mam w lodówce, co mam w torbie z zakupami …. Podaję z makaronem spaghetti, posypane parmezanem i koperkiem. Uwaga: połączenie marchewki smażonej na maśle i koperku daje niecodzienny, świeży smak. Poza tym używam sporo marchewki (nieraz pół na pół z mięsem), więc sos jest mocno warzywny.


Ten rodzaj sosu świetnie komponuje się z mięsem drobiowym. Zawartość boczku sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a do tego bardziej aromatyczne. Sos carbonara świetnie podkreśla także smak młodych ziemniaków. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu.


Sos boloński z porem i marchewką. Lubię wszystkie sosy na bazie pomidorów, warzyw i ziół. Do mojej ulubionej wersji sosu bolońskiego, tradycyjnie wybrałam marchewkę i pomidory oraz por i cebulę.


Por po obróbce termicznej, bardzo zyskuje na smaku i idealnie łączy składniki. Dzieci bardzo lubia makaron, mysle, ze nie tylko one. U nas najczesciej bywa do niego sos bolonski. Taki obiad to idealna okazja by przemycic troche miesa do codziennego menu, za ktorym moje najmlodsze Dziecie nie przepada.


Sos do spaghetti z marchewką

Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: troche miesa z dodatkiem march.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty