środa, 17 lipca 2019

Świąteczne pierniczki miękkie

Przyznaję, że nie lubię twardych pierniczków. Zawsze z niecierpliwością czekałam, aż zmiękną lub też jadłam jeszcze ciepłe z piekarnika. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.


Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Odstawić do przestudzenia. Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie.


Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę. Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki. Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków. Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt!


Do garnka dodajemy masło i mió całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy. Mąkę łączmy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudrem i mieszamy. Boże Narodzenie kojarzą się z czasochłonną pracą.


Zajrzyj tutaj i poznaj prosty przepis, który Cię urzeknie! Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przy okazji chciałabym podziękować Wam za życzenia świąteczne, przesłane drogą mailową lub zamieszczone w komentarzach, dla mnie i dla moich bliskich.


Miękkie, świąteczne pierniczki – przepis. Zgodnie ze zwyczajem ciasto na pierniczki wigilijne powinno się przygotować tuż po Andrzejkach. Chcąc przygotować miękkie pierniczki bez konieczności czekania, należy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis.


W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu. Nie potrzebują leżakowania. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu!


Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów.


A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).


Świąteczne pierniczki miękkie

Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie. Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa.


Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie. Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Nie trzeba czekać aż zmiękkną, można zajadać od razu po upieczeniu :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!


Świąteczne pierniczki miękkie

Należy je piec w piekarniku nagrzanym do 1st. Tuż po wyjęciu będą miękkie, ale z czasem zaczną twardnieć. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli planujesz powiesić pierniczki na choince, tuż po upieczeniu zrób w nich niewielkie dziurki i przewlecz przez nie np.


Przepis jest prosty szybki w wykonaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty