piątek, 19 lipca 2019

Śledzie w occie

Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Kiedyś często przygotowywałam śledzie w occie. Moja rodzina lubi dania wyraziste, o mocnym smaku, dlatego śledzie w occie nam bardzo smakowały.


Gdy kupowałam już gotowe w słoikach śledzie w occie lub rolmopsy w słoiku zawsze były dla mnie zbyt kwaśne a płaty cienkie, niczym papier. Bardzo smaczna i delikatna będzie także cebula z zalewy. Po otwarciu słoika można ją wykorzystać, dekorując śledzie w śmietanie lub śledzie w majonezie, albo położyć na talerzykach z innymi dodatkami, bez konieczności krojenia świeżej cebuli. Przygotować zalewę: Do gotującej wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.


Dodajemy sól i cukier, oraz ocet. Gotową zalewę odstawiamy do wystygnięcia. Za tymi w oleju nie przepadam, w sosach z dodatkiem pomidorów mogą być, ale też w sumie dla mnie to żadna rewelacja. Ale śledzie w occie lubię, nawet bardzo. Filety śledziowe marynowane w zalewie octowej.


Wyśmienite jako baza do różnego rodzaju sałatek śledziowych z dodatkiem majonezu czy śmietany. Składniki: filety śledziowe 400g, woda 300ml, ocet spirytusowy 1ml, cukier łyżek do herbaty, cebula szt. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Przygotowywane w marynacie na bazie wody, octu, cukru i gotowanej cebuli podaje się jako zakąskę lub śledzie na biesiadnym stole.


Trzeba przygotować śledzie w occie minimum na godziny przed podaniem aby zdążyły się one zamarynować. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam,że dlaczego nie zrobić ich samemu.


Śledzie w occie

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Do przygotowania śledzia w occie będziemy potrzebować surowych ryb, mogą być to całe śledzie, tuszki (czyli wypatroszone i bez głowy) lub surowe płaty (gotowe do włożenia do zalewy czyli bez płetw i kręgosłupa). Solone śledzie się do tego nie nadają. Przygotowanie śledzi w occie jest bardzo łatwe – można jeść je już następnego dnia.


Ja używam małyc Zobacz więcej. Cebula będzie wtedy miękka a zarazem przyjemnie chrupiąca. Gotuj ją przez około 1-minut. Można również ją gotować przez 1-minuty w zalewie.


Śledzie w occie

Gdy zalewa i cebula będą już zimne, zacznij układać śledzie w słoiku. Układaj warstwami śledzie i cebulę. Na koniec zalej zimną zalewą. W domu rodzinnym Mama zawsze musiała przygotowywać te śledzie z ogromną ilością cebuli, bo ta zawsze jakoś tak za szybko znikała…;) Śledzie w occie są proste do przygotowania i dzięki zalewie octowej można je wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu. Bez względu na to, w jaki sposób lubisz przyrządzać śledzie ważne, by znalazły się w domu na święta, choćby w najprostszej formie, na przykład śledzi w occie.


Jeśli lubicie te w zalewie octowej mam dla Was doskonały przepis na domową wersję takich śledzi. Możecie przygotować je nawet tydzień przed podaniem, zapakować do słoika i zamknąć. Tak przygotowane śledzie przechowujecie w lodówce. Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Uwielbiam gotować!


Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. W garnku zagotuj wodę z octem. Przepis na Śledzie marynowane w occie.


Jak zrobić Śledzie marynowane w occie Są uniwersalną, znaną w wielu regionach Polski przekąską, zwłaszcza na Pomorzu. Można je wykorzystać także jako bazę do sałatki śledziowej, jak i podać z sosem śmietanowym lub majonezowym. Tradycyjne i nowoczesne najlepsze przepisy na śledzie, nie tylko na Wigilię. Z cebulką, marynowane w occie lub w oleju. W pysznych przystawkach lub sałatkach śledziowych.


Do tego bardzo popularny przepis na tatara ze śledzia, sałatki śledziowe i inne przepisy na śledzika. Pamiętaj jednak, by przyrządzanie śledzi planować na 2-dni przed świąteczną kolacją, bo. To pyszny przepis na śledzie, do których wykorzystuje solone matjasy. Skromnie śmiem twierdzić, że jest to jeden z najlepszych przepisów na śledzie! Są idealne w smaku - nie za słone, nie za kwaśne, takie akurat.


Są też delikatniejsze niż tradycyjne opiekane śledzie w zalewie octowej. Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier. A ponieważ nie gotuję nigdy, lub prawie nigdy wbrew sobie, mój Miś (ten sam Miś - klik, klik) jest zmuszony przyrządzać niektóre rzeczy sam osobiście.


Śledzie w occie

Słoność śledzia łagodzi maślany smak śmietany, a im dłużej śledzie będą się marynować w śmietanowym sosie, tym będą bardziej aksamitne i rozpływające się w ustach. Dodatek jabłek, cebuli i korniszonów podnosi smak dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty