Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.
Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Najlepsze leczo robi mój Maż. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą.
Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Leczo to danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.
Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.
Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Idealne połączenie smaków czterech warzyw.
Cudowny smak lata a do tego bardzo sycące. To moja ulubiona wersja na leczo z kiełbasą i cukinią. Coś ciepłego, sytego, domowego. Pomidory z puszki, paprykę, cukinię, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek dodać do cebuli z kiełbasą, zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu.
U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Przedstawiamy kilka przepisów na.
Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. W moim przepisie pojawi się ona w niewielkiej ilości. Jeśli jednak lubisz leczo z większą ilością mięsa, to zapraszam po przepis na leczo z kiełbasą.
Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Dla miłośników bardziej bogatych dań warzywnych, do których dodaje się nie tylko podstawowe warzywa, a przy tym leczo zawiera jeszcze kiełbasę, polecam mój przepis na leczo z. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii leczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.