wtorek, 1 października 2019

Przepis na placki ziemniaczane

Aby się nie rozpadły podczas smażenia do masy ziemniaczanej dodaj jajko i odrobinę mąki. Ich postrzępione brzegi nie tylko pięknie się prezentują, ale też genialnie smakują i chrupią. Najlepsze placki ziemniaczane to te usmażone na złoto, których chrupiąca, lekko przypieczona skórka skrywa miękki delikatny środek. To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. W końcu na Kwestii Smaku przepis na placki ziemniaczane ;-) Dokładnie takie jakie robiła moja babcia, później tata, teraz ja.


Przepis na placki ziemniaczane

Myślę, że uwagi zawarte w przepisie pozwolą Wam usmażyć idealne, chrupiące, apetycznie wyglądające placki. Można je podać na sposoby. Proste placki ziemniaczane na wytrawnie ze śmietaną, albo na słodko.


Zobacz przepis na kresowe placki ziemniaczane z wędzoną rybą Odmiana od szarlotki: tarta na ciepło z bitą śmietaną. Na kruchym cieście ułóż gruszki, z dodatkiem mielonych migdałów i skórką z cytryny. Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj smażone są na smalcu, jednak coraz częściej sięgamy też po oleje roślinne. Są łatwiej dostępne i aktualnie mamy ich ogromny wybór. Każdy ma swój ulubiony przepis na placki.


Przepis na placki ziemniaczane

Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Ziemniaki zetrzeć na tarce o oczkach do placków ziemniaczanych lub za pomocą maszynki. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić, a żółtko dodać do ziemniaków.


Dodać również mąkę pszenną, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubite białko, delikatnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym. Najsmaczniejsze są podane z gęstą śmietaną.


Choć powiem wam, że moja mama uwielbia jeść placki ziemniaczane wyłącznie z cukrem. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Gdyby ktoś mnie zapytał jakie placki lubię najbardziej, powiedziałam bym trzy razy ziemniaczane a potem dopiero wymieniała inne.


Fakt, faktem moje pokolenie na plackach ziemniaczanych było chowane. Cienkie placki ziemniaczane można smażyć na oleju roślinnym. Moja babcia zawsze smażyła placki ziemniaczane na domowym smalcu. Uważam, że takie są również rewelacyjne. Dobór tłuszczu na jakim będziesz smażyć swoje placki ziemniaczane może być oczywiście uwarunkowany dietą.


Są proste do przygotowania, niedrogie i smakują każdemu. Mogą stanowić podstawę sycącego dania, np. Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na packi ziemniaczane z pieczarkami, które są naprawdę smaczne i mega chrupiące. Przygotowanie dania szare, prawdziwie szare kluski ziemniaczane To potrawa, która jest po prostu obłędna.


Jako, ze dość pracochłonna, rzadko u mnie w domu była robiona - specjalizowała się w niej moja Babcia, która wcale nie pochodzi ze Śląska, a nawet wręcz przeciwnie - z zupełnie inszej części tego kawałka świata. Strona poświęcona gotowaniu opartym na sprawdzonych przepisach kulinarnych naszych Mam i Ojców. Nie znajdziesz tu nowych potraw wchodzących na polskie stoły. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając do masy ziemniaczanej coraz to inne składniki i przyprawy.


Przepisach potraw, które znamy od dzieciństwa. Zobacz, jak zrobić dobre placki ziemniaczane. Nasze przepisy kulinarne są proste, ciekawe i oryginalne, dostosowane do pór roku i dostępnych składników.


To wyjątkowa książka kucharską online z tysiącem przepisów i pomysłów. Codziennie dodajemy nowe przepisy. Marzysz o zupie dyniowej? Chodzą za Tobą placki ziemniaczane? Tylko tutaj znajdziesz ponad przepisów na każde z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty