wtorek, 29 października 2019

Z cukinii leczo

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Przepis na leczo z cukinii.


Z cukinii leczo

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Wspaniały i zdecydowane najlepszy przepis na leczo z cukinii. To pyszne leczo z cukinią polecam szykować w sezonie na cukinie.


Jest to danie szybkie, proste i zrobisz je od początku do końca w jednym garnku. Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione.


Z cukinii leczo

Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. ZAWSZE robi bez cukinii.


Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.


Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne. Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tradycyjna Kuchnia.


Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. W Niemczech leczo podaje się jako samodzielne danie, najczęściej z chlebem oraz w postaci dodatku warzywnego do dań mięsnych, np. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. A czasem z ryżem, makaronem, ziemniakami. Z jakimi dodatkami Wy je jadacie?


Osobiście nigdy nie przepadałam za wersją leczo z kiełbasą z dodatkiem cukinii. To w wykonaniu mojej mamy zawsze wydawało mi się zbyt kwaskowate. Młodej cukinii nie trzeba obierać, umytą kroimy w plasterki. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy papryki, cukinię , smażymy 3-minuty.


Zawartość patelni przekładamy do rondelka. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw).


Wszystkie z proponowanych przez nas. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty