Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Leczo z cukinią to danie, którego ojczyzną są Węgry. Leczo smakuje pysznie, a przepis na nie wcale nie jest trudny. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
Czas przygotowania: pół godziny. PRZEPIS NA LECZO Z JAJKAMI. Koszyczek do gotowania na parze wykładamy pergaminem, w którym robimy dziurki.
Kładziemy w środku ulepione pierożki i stawiamy koszyczek nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość przykrywamy i gotujemy na parze przez minut. Innym sposobem na przygotowanie pierożków jest ugotowanie ich we wrzącej, osolonej wodzie. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Jeden garnek i ciach mach warzywa lecą jedne po drugich. A same leczo z cukinii wychodzi boskie. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury.
W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę.
Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Usmażone składniki przekładamy do garnka, zasypujemy słodką i ostrą papryką, dodajemy czosnek i podlewamy. Robię je naprawdę różnie. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.
Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Leczo: przepis i składniki na pyszne leczo z patisonem lub cukinią. Wypróbuj też przepis na inne sławne danie z cukinii: Co to jest ratatouille?
Ważne, żeby cukinia znajdowała się w składzie obok cebuli i papryki oraz pomidorów. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Leczo to węgierskie danie przygotowywane na kilka sposobów. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię.
Wyślij składniki na: Sposób przygotowania. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Jak cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę.
Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. U mnie leczo z cukinii i placki. Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stołach.
Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny.
Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Poznaj przepis na leczo z cukinią i kiełbasą. Pół twarde ziemniaki z cebulą przełożyć do rondla, dodać pokrojoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, gotować 4-minut.
Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię, lekko podsmażoną na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusić do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.