piątek, 25 października 2019

Sos do lasagne

Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy! Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody.


Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.


Przepisy z kategorii sos do lasagne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Witam, Czy ktoś z Was zna może przepis na DOBRY sos do lasagne (ten czerwony). Robiłam sos z proszku Knorra (w zestawie z makaronem lasagne) i był przepyszny.


Sos do lasagne

Ale teraz już po raz kolejny próbuję go zrobić sama i wychodzi koszmarnie! Dobry sos to podstawa wielu dań. Sosu pomidorowego używam namiętnie do makaronów. LASAGNE z sosem pomidorowym. Dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, mieszając co jakiś czas aby płaty nie sklejały się ze sobą.


Makaron lasagne gotujemy al. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.


Sos bolognese, czyli sos boloński lub ragu bolognese to mięsny sos pochodzący z Bolonii, wykorzystywany do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo) oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno). Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw. Sos dusimy na wolnym ogniu przez minut, od czasu do czasu mieszając. Krok 2: Przygotowujemy sos beszamelowy.


W rondelku rozpuszczamy masło. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez minut. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Sos do lasagne

Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella.


Moja lazania będzie idealna z sosem beszamelowym. Tak samo jak sos beszamelowy do dań z makaronem w roli głównej. Nawet sam makaron z białym sosem smakuje nieziemsko. Ten sos pysznie smakuje też do zapiekanki czy do sałatki. Ja uwielbiam polewać sosem beszamelowym smażone lub pieczone ryby.


Sos do lasagne

Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem).


Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Lazania - lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem.


Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około minut w temperaturze 1stopni C. Klasyczna włoska lazania z mięsem mielonym z sosem pomidorowym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty