wtorek, 8 października 2019

Zupa z buraczków

Zupa z buraczków

Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Zupa z czerwonych buraków. Gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie.


Obrane i umyte buraki oraz marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru. Na koniec zaprawiamy śmietaną. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Lubie zupe z buraczków robie ja na różne sposoby. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu.


Stąd właśnie dzisiejsza zupa krem z buraczków, nie m Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga MojaKuchniaMalutka. Kolejna przystawka obiadowa z zdrowych buraczków i ogórków warszawskich. Opłukane mięso podzielić na ok. Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut.


Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości. Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, seler i koper. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem.


Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były.


Korzystam z bardzo wielu pani przepisów ,są dla mnie inspiracją do mojego działania gubienia zbędnych kg. Ja robię do tego klopsiki z fileta kurczaka i mam jako cały obiad. Dodane przez zojkaw: Tylko o kuchni. Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów.


Zupa z buraczków

Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Nowoczesny barszcz buraczkowy. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę.


Warzywa przełożyć do dużego garnka. Przepis na zupa krem z czerwonych buraków. Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik!


Lekki chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki i ogórków to danie, które w sezonie wiosenno – letnim powinno gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. Potrawy z czerwonych buraków Burak jest warzywem docenianym nie tylko za jego walory smakowe, ale również z uwagi na bogate wartości odżywcze. Warto pamiętać, że warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego szczególnie polecane jest osobom dbającym o linię. Burak daje bardzo dużo możliwości w kuchni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z buraczków czerwonych. Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną.


Zupa z buraczków

Na talerzu układać pokrojone w ćwiartki jajka i zalewać zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz. A ta właśnie zupa buraczkowa to kwintesencja lata. Gotuję ją z młodych buraczków, z młodych ziemniaków i pietruszki.


Jeśli zupa buraczkowa, to lato, a jeśli lato to i klasyczny przepis na moje ulubione leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty