piątek, 25 października 2019

Zupa z porów

Nie zapomnij też o przepisie na zupę z zielonych warzyw, czyli porowej wariacji na temat klasycznej jarzynowej. Zupę z porów odkryłam podczas wizyty w restauracji na naszego przyjaciela. Jest cudna, smaczna, aromatyczna.


Zupa z porów

I faktycznie najlepiej smakuje w grzankami. Nie wiem jak to się stało, ale nie podałam Wam jeszcze przepisu na zupę krem z porów i ziemniaków. Nadrabiam więc zaległości i zachęcam do zrobienia tego błyskawicznego, bardzo dobrego kremu porowo-ziemniaczanego! Zupę gotuję na wodzie mineralnej, z dodatkiem masła i łyżki oliwy extra vergine.


Bez obaw, bo por pozbawiony ciemnozielonych części traci na swojej charakterystycznej ostrości, a dodatkowo jego smak łagodzi serek topiony. Opłucz je i pokrój w plasterki. Zupa smakuje wyśmienicie! W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły.


Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga cieszysiemicha. Miało być dzisiaj coś innego ale zupa krem z porów wygrała w głosowaniu na FB. Do wyboru była zupa krem z porów w wersji wegańskiej lub sałatka z szynką, no jak sama nazwa wskazuje mięsna.


Niezywkle prosta do przygotowania, ale bardzo smaczna zupa z duszonych porów i ziemniaków, bożonarodzeniowa specjalność belgijska. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości.


Zupa z porów

Przygotowanie dania duńska zupa z porów. Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości cm. Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.


Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia. Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Opis przepisu: Autor: WINIARY Aksamitnie kremowe, gęste zupy warzywne nie schodzą ze stołów o każdej porze roku. Tym razem proponujemy gęstą zupę krem z pora i serka topionego, gotowaną na bazie Rosołu drobiowego WINIARY i przyprawianą gałką muszkatołową.


Krem z pora możesz podawać ze zrumienionymi kromeczkami chleba i dekoracyjnymi krążkami pora. Lista przepisów na zupa krem z porów magdy gessler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Pory umyj dokładnie, pokrój na cienkie plastry. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę. Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając.


Zupa z porów

Gęsty krem z porów według przepisu Ewy Wachowicz doskonale smakuje jako zupa, ale może być też wyśmienitym sosem do ziemniaków. Wypróbuj go w jednej i drugiej wersji. Oto przepis na aromatyczny krem z porów Ewy Wachowicz, posypany smażoną cebulką i szczypiorkiem. Zupy Aromatyczna zupa-krem z porów.


Zupy Pikantny krem z porów z pulpecikami. Wzbogacona posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki jest skarbem witaminowym dla organizmu. Czas przygotowania: min. Przepyszna surówka do obiadu.


A dostępność pora, ziemniaków i selera sprawia, że taką zupę możemy robić przez cały rok - jak tylko najdzie nas ochota na zupę z porów. Poznaj bardzo prosty i szybki przepis na krem z porów. Ta niezwykła zupa świetnie pasuje zarówno na Wigilię jak i na zwykły-niezwykły obiad.


Jej niewątpliwą zaletą jest to, że szybko można ją przygotować, jest niedroga, a składniki są dostępne o każdej porze roku, nawet na przednówku. Dzięki dodatkowi serka topionego zupa ma idealnie aksamitną konsystencję i cudownie śmietankowy smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty