czwartek, 13 listopada 2014

Biszkopt z 4 jaj na tort

Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi. Z jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. W obu wersjach sie ładnie udaje. Dawno nie pisałam ale niestety nie zawsze mamy na tyle czasu aby pisać systematycznie.


Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj.


Akurat w weekend będę robiła tort. Robię ten biszkopt od lat. W moim przepisie różnica jest tylko taka, że biorę jajka i na każde jajko łyżkę zimnej wody. Tę wodę dodaje do białek w momencie miksowania już ubitej piany z cukrem. Ponieważ używam zawsze kryształu -lepiej się rozpuszcza, a ciasto jest później odpowiednio wilgotne.


Jest to ciasto niezawodne. Chcę z tego przepisu upiec biszkopt na pierwszy (własnoręczny) tort dla mojej córeczki. Jednak mam tylko tortownicę cm. Czy mogłabyś mi podać dokładne proporcje na taka formę, bo nie chciałabym czegoś schrzanić.


W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. W końcu to pierwsze urodziny mojego skarba – i mój pierwszy tort w życiu. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Przekąski Kanapki z tuńczykiem na sposoby. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Biszkopt to podstawa do produkcji tortu.


A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny. W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych z Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga ciasteczkowy potwór.


Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też biszkopt z musem truskawkowym. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również wersję biszkoptu bezglutenowego z opcją bez jajek kurzych!


Biszkopt z 4 jaj na tort

Przepisy z kategorii biszkopt-z-4-jaj. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jasny biszkopt z dwóch jaj. Czas przygotowania: min.


Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki. Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem. Wielokrotnie piekłam biszkopt z tego i podstawowego przepisu, jednak pierwszy raz będę musiała upiec go na taką skalę (forma 35xalbo coś koło tego). Z przelicznika wychodzi mi, że mam użyć jaj z dużym hakiem co zaokrąglam do 12.


To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę.


Wystarczyło minut, by mieszkańcy Wadowic zjedli ogromny tort z wizerunkiem Jana Pawła II. Nad kolejką do ciasta próbowali zapanować ochroniarze. Proszę o przepis na biszkopt.


Bardzo proszę krok po kroku , bo niezbyt umiem piec. Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”. Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!


Paweł Małecki Kokosowe ciasto z migdałami. Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego. Z owocami, które lubią dzieci, ze śmietanowym kremem i wiórkami ciemnej czekolady. Bez alkoholu, nasączony herbatą z cytryną.


Biszkopt z 4 jaj na tort

Pyszny, lekki (jak na tort) i orzeźwiający.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty