czwartek, 6 listopada 2014

Gotowanie botwiny

Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.


Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie! Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.


Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka.


Gotowanie botwiny

Połowę liści botwiny umyj i pokrój w paski. Do wywaru z podgotowanymi warzywami dodaj buraczki i fasolę. Następnie wrzuć łodyżki botwiny. Kontynuuj gotowanie przez kolejne minut.


No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki.


Chłodniki to wyjątkowe zupy. Najlepiej znamy te z botwinki i ogórków. Ale pyszny jest również z pomidorów. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki.


Opłukaną botwinę pokroić na dwu-, trzycentymetrowe kawałki, zalać szklanką wywaru i dusić około min. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo.


Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką!


Botwinka z ziemniakami i koperkiem to wspaniały pomysł na obiad. Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.


Są cennym źródłem błonnika. Zupa jest delikatna, pełna smaku, u. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Dodaje się do zup, chłodników, sałatek i potraw duszonych.


Botwinę dokładnie umyć, buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko dodać do gotującej się wody. Liście z łodygami drobno posiekać. Zostawić do wystudzenia.


Gotowanie botwiny

Ogórki obrać, rzodkiewkę dokładnie umyć – warzywa pokroić w drobną kostkę. Botwina ma wiele przydatnych dla organizmu składników odżywczych. Warto dodać ją do swojej diety, poznaj łatwe przepisy na chłodnik z botwiny i jak ugotować botwinkę? Nasze zdrowe propozycje powinny przypaść ci do gustu! Czas przygotowania: min.


Lista przepisów na botwina zupa z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Barszcz z botwinki lub prościej mówiąc botwinka, to potrawa przygotowana z młodych liści oraz korzeni buraka ćwikłowego.


Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek. Jestem Viola i od ponad lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Jeśli Twoje pociechy to niejadki – wkrój do zupy kilka zimniaków lub zabiel tłustą śmietaną. W ten sposób skutecznie podniesiesz jej wartość kaloryczną.


Uwielbiam po powrocie z podróży odtwarzać w domu smaki z. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Gotowanie zup to moja pasja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty