Opcjonalnie z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz ze świeżymi pomidorami. W prosty sposób można zamienić to danie na wegetariańskie, wystarczy pominąć na początku mięso. Spróbujcie doprawić leczo estragonem oraz bazylią. Polecam także leczo z kukurydzą i chorizo.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Gdy doskwiera głó a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo.
W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany. W sezonie zamiast pomidorów z puszki można dodać te świeże. Trzeba je tylko dłużej gotować, do momentu odparowania nadmiaru wody z. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę.
Następnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem, przemieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru płynów. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Pyszne, klasyczne połączenie - leczo z kiełbasą i cukinią.
To jedno z naszych ulubionych sierpniowych dań. Warto zrobić więcej, żeby wystarczyło na dwa, a nawet trzy dni - z każdym dniem leczo smakuje coraz lepiej. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
Nie no, naprawdę już wracam. Przez ten weekend trochę posiedzę w kuchni i nadrobię. Od razu mi lepiej, jak sobie o tym pomyślę. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zobacz jak zrobić nadziewane papryki. Podałam je z kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Uważam, że nic więcej nie trzeba dodawać do tego dania – taka wersja się sprawdzi idealnie.
Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. Przygotowanie dania leczo z mięsem wieprzowym Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym smalcu.
Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, dusić pod przykryciem do miękkości. Jak zrobić leczo z mięsem? Przygotowanie krok po kroku: Boczek pokroić w kostkę. Włożyć do dużego garnka. Wytopić, często mieszając.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kardamonovy. Leczo dla amatorów dań mięsnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.