Witam, postanowilam zrobic dzisiaj domową pizze. Tylko jest problem, zaraz zrobimy zakupy, i nie wiem za bardzo co dokupic na pizze. Na razie wymyslilaser, sos pom. Jakie dodatki moge dodać do pizzy? Mam zamiar zrobić pizze ale nie wiem jaie bym na nią dać dodatki.
Jeśli macie jakieś pomysły to pisać? Przepis na ciasto na pizzę. Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę.
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami. CO można dodać do pizzy żeby była bardziej urozmaicona? Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto.
Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Pan przy zamówieniu zapytał czy dodać sosy gratis.
Czyli wymóg klientów, którzy ciapciaja ciepłą pizzę sosem czosnkowym lub keczupem. Pizze jadane we Włoszech to zawsze cienkie jak pergamin, a w środku ciasta nie. Można dostać w sklepie mieszanki Prymatu lub Kamis. Odetnij górę papryczki, przekrój na pół i końcówką noża usuń nasiona.
Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na ciasto, sosy i pizze. Pizza domowa to jedyna pizza jaką znałem, zanim zacząłem odwiedzać restauracje i poznawać tradycyjny, włoski sposób na pizzę. W wielu domach przygotowuje się ją w zasadzie ten sam sposób i nazywa zwykle po swojemu.
Dobrze zrobiona pizza jest cieniutka więc szybko się piecze i można dać ser od razu. Wazna jest tez ilosc i jakosc dodatkow, przy czym aktualna jest zasada mniej znaczy wiecej. Polecam w tej kwestii blog Fotokulinarnie gdzie można znaleźć przepis na oryginalne wloskie ciasto i sos. Czy ser dać od razu z resztą składników, czy włożyć w trakcie pieczenia, aby bardzo się nie zapiekł? A co z mozzarellą, którą daje się zaraz na ciasto - strasznie szybko sie topi, a później wysycha.
Chciałam zrobić pizzę z trzema serami i nie wiem, kiedy je nałożyć. Czy pieczarki na pizzę uprzednio trzeba jakoś usmażyć czy można je dać na ciasto surowe? Lubię też taki sos podać do już upieczonej pizzy w miseczce.
Jest rewelacyjny, nawet lepszy niż w pizzeriach, szczególnie gdy wybierze się dobre pomidory. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody (woda nie może być gorąca bo „zabije” nam drożdże!) i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy - wyrabiać ciasto. Któż z nas nie lubi tego włoskiego dania przyrządzanego z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, tartego sera i ulubionych dodatków? Niestety pizza chociaż smaczna ma jeden minus - jej tradycyjna wersja jest bardzo kaloryczna. Mała uboga w składniki pizza Margherita ważąca około 2g ma aż 6kcal!
Nie każda pizza musi być jednak niezdrowa i tucząca. Przy robieniu ciastka na jedną pizzę można dać pół opakowania, ale można też dać całe. Ja lubię pizze ostre i podam Ci, jaką ja zrobiłem, ale Ty sam zdecydujesz, co na nią położyć. Podstawową przyprawą w sosie jest oregano, natomiast można dodać też inne zioła jak bazylia czy trochę tymianku, jeśli nie będzie ich później na wierzchu pizzy.
O tym, czym doprawiamy sos, pamiętajmy robiąc dwie najprostsze pizze czyli Marinarę i Margheritę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.