Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju.
Kostkę kogutek rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich - leczo z kiełbasą. Składniki: cebule papryki czerwone papryka zielona. Dorzucamy na patelnię paprykę, pieczarki i cukinię.
Leczo z kiełbasą - przepis. Umytą cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Rozgrzewające, sycące danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Dodajemy oczyszczoną z nasion pokrojone papryki. Kostke bulionowa rozpuścic w połowie szklanki gorącej wody i wlac do garnka. Zasada jest taka, że do węgierskiego leczo należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów i cebuli oraz preferowanej ilości mięsa (np. boczku i kiełbasy).
Można również przygotować wersję bezmięsną jako dodatek do pełnego obiadu. Coś ciepłego, sytego, domowego. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.
To doskonałe danie, pełne warzyw. Potrawa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu i do tego tania. Potrzebne produkty kupisz w każdym, nawet prowincjonalnym sklepie. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.
Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Paprykę wkładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i dusimy ok. Do uduszonej papryki dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wkładamy pieczarki, oprószamy pieprzem i solą i smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy na wiórka. Smażymy cebulę i pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana. Kiełbasę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę.
Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony.
Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. Pokrój kiełbasę w kostkę. Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej kiełbasę i całość duś przez chwilę.
Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę. Oczyść cukinie, pokrój je w kostkę, w całości ze skórką. Marchew, paprykę i cukinię dodaj do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.