poniedziałek, 17 listopada 2014

Piernik na miodzie

Jest wilgotny, cudownie pachnie i wspaniale smakuje. W przygotowaniu jest prosty i uważam, że szybki. Jeśli nie lubimy wyraźnych korzennych smaków, można dodać mniej przepraw o połowę lub dodać opakowanie.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Make life healthier. Kropki nad i dodaje mu cytrusowy lukier, który jednocześnie przedłuża trwałość piernika, chroniąc przed wysychaniem. Najwcześniej pieczemy go dni przed świętami i od razu lukrujemy.

W jego skład wchodziła mąka oraz miód. Ponieważ jego wyrabianie było bardzo czasochłonne robiono je tylko raz w roku - zimą. Leżakowało miesięcy w spiżarni, a w czasie świąt Bożego Narodzenia wykrawano z niego różne kształty. Pozostajemy w temacie pierniczenia. Zakochałam się w tym pierniku w zeszłym roku.


Podobnie, jak w przypadku mazurka frangipane według przepisu Zosi Różyckiej i Oli Szwarc, wystarczyło spojrzenie na zdjęcie, by chcieć go zrobić. A kiedy zobaczyłam, że roboty z nim tyle, co nic, wiedziałam, że zagości na mym stole. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki).

Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść - tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Dlatego piernik ten można spokojnie upiec tuż przed samymi świętami a nawet w Wigilię i od razu. To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.


Jeśli szukasz przepisu na smaczny piernik przekładany dżemem, ta propozycja będzie dobrym rozwiązaniem. Białka i cukier utrzyj na puszystą masę (ostrożnie i stopniowo), dodając żółtka i kwaśną śmietanę. Miksuj na niskich obrotach, pamiętając, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Przepisy z kategorii pierniki na miodzie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik na miodzie. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać.


Dodane przez stokrosz w: Tylko o kuchni. Jakiś czas temu znalazłam na smakerze przepis na ciasto (mego dzieciństwa) na miodzie z kaszą manną, dodałam go do ulubionych, ale niestety zniknął, chociaż na pewno został dodany. Pokaźny zbiór przepisów. W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić.


Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się).

Znakomity piernik na święta do kawy, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą. Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie.


Mam nadzieję, że nie jestem jedyną spóźnialską i przepis jeszcze się komuś przyda. Pochodzi on z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry, którą poleciła mi Żaneta z bloga Cupcake Factory. Dodatek miodu do mąki lub syropu cukrowego przyczynia się do rozkładu w nich skrobi i sacharozy, oczywiście w odpowiednich warunkach. PUSZYSTY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Wlać ciasto do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy piernik podrośnie, zwiększyć ogień do 220cC i sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu ostudzić wolno w formie, w której się piernik piekł. Ostudzony piernik wyłożyć z blachy, posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym i pokrajać na.


Wiele sprawdzonych przepisów na pierniki świąteczne na Boże Narodzenie i Wigilię, z owocami, serem czy w kształcie tortu. Przygotowałam wczoraj pyszny miodowy piernik, przełożony powidłami, polany polewą z gorzkiej czekolady oraz posypany posiekanymi orzechami. Szkoda, że nie mogę Wam przesłać chociaż odrobinę jego zapachu… Bo jego aromat unosił się na tyle, że jeszcze ciepły chciałam pokroić. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez pierników.


W tym artykule znajdziesz przepisy na pierniki na miodzie, a także poznasz przepis na pierniki miękkie od razu. Pierniki to nieodłączne ciastka świąteczne. Podpowiemy, w jakiej temperaturze piec pierniki, jak zrobić lukier na pierniki i ozdoby na pierniki. Ponadto zamieszczamy przepis na pierniki bezglutenowe, przepis na.


Może tak leżeć nawet kilka miesięcy - najlepszy jest przez pierwszy miesiąc. Czyli można go zrobić na początku grudnia i do Wigilii będzie smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty