poniedziałek, 24 listopada 2014

Leczo po węgiersku

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Zawsze po otwarciu słoika można podsmażyć trochę wędliny i dodać do niej leczo.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Ale leczo to nie tylko Polska i Węgry, to także Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja. Tak na marginesie placek po węgiersku nie ma nic.


Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Można także przed podaniem wbić do leczo lub jajka. Przepis na leczo po węgiersku. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Leczo po węgiersku

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej.


Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka i ostra mielona papryka oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka.


Polecam przepis na klasyczne leczo. Leczo węgierskie Idealne latem i już! To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Dla mnie zestaw idealny.


Co ciekawe, danie w takiej wersji jaką serwujemy w Polsce, na Węgrzech jest mało rozpowszechnione. Węgrzy nie zestawiają gulaszu z plackami ze startych ziemniaków. Lista przepisów na leczo po węgiersku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Sztandarowe danie podhalańskich karczm i zajazdów. Znane i lubiane przez wielu, i - trzeba przyznać - zasłużenie :-) Jeśli nie próbowaliście nigdy tego placka, lub jeśli próbowaliście a nie przypadł Wam do gustu, pora zrobić go w samodzielnie w domu. Zapewniam, że taki domowy placek po węgiersku jest po prostu pyszny.


Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Składniki: papryka szt. Każdy leniwiec kuchenny wie dobrze, że są przyjemniejsze rzeczy niż zmywanie. Stąd dziś propozycja dania jednogarnkowego rodem z Węgier - leczo! Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.


Placek po węgiersku - sposób przygotowania: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Należy jednak pilnować, by ryż się nie rozgotował, bo będzie nieapetyczne. Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień.


Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Aby leczo z cukinią i kiełbasą zyskało smak, całość dopraw przyprawami i duś przez około 15–minut. Chociaż leczo z kiełbasą i cukinią najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu, gotowe leczo możesz przelać do słoików i przechowywać w lodówce.


Pamiętaj, że leczo w słoikach należy pasteryzować. Jej podstawowym składnikiem są pomidory, papryka, podsmażona cebula. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


Leczo po węgiersku

To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Klasyczne leczo wywodzące się z Węgier składa się głównie z warzyw podlanych odrobiną sosu. Do ugotowania tej potrawy potrzebować będziemy papryki białej (lub innej ulubionej przez siebie), cebuli oraz pomidorów. Aby podkreślić smak warzyw, do dania podaje się także bukiet aromatycznych dodatków: słodką, ostrą, wędzoną paprykę, odrobinę czosnku, sól i pieprz, a do.


Ludzie, co to za komentarze?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty