czwartek, 6 listopada 2014

Przepis na pierniczki na choinke bez miodu

A z tej okazji mamy dla Was przepis na łatwe pierniczki bez miodu! Z pierniczkami to jest tak. I nam się zachciało a do tego już widzę, że pewno do Świąt jeszcze ze trzy razy będę je piekła. Bo fajnie tak przed przedszkolem zjeść.


Te w pojemnikach nadal chrupiące. Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Można je zrobić w każdym momencie przed Świętami, przed samą Wigilią lub nawet trzy tygodnie wcześniej. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.


I pod wpływem swojego ciężaru przecinały się od nitek i spadały na ziemię zanim wyjechaliśmy do teściów w południe :-) Jak spadła pierwszy to go zjadłam, bo szkoda zostawiać, jak spadły kolejne to też. Kolejny przepis na pyszne, znane. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.


Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Co roku piekę z moimi dziećmi takie pierniczki, przed świętami je dekorujemy i wieszamy na choinkę.


Właśnie wpadłam na Twój przepis. Będę robić pierniczki po raz pierwszy w życiu… Hmmm mam nadzieje, że wyjdą. A powiedz mi proszę, ile wychodzi pierniczków (tak mniej więcej) z jednego takiego przepisu? Kiedy w domu unosi się słodki zapach miodu, cynamonu i goździków to znak, że Święta są blisko.


Możemy je przygotować dużo wcześniej (podobnie zresztą, jak i samo ciasto). Jeśli poleżą trochę w metalowych pudełku, zyskają tylko na smaku! Opcjonalnie możesz dodać do niego niewielką ilość barwnika spożywczego, w zależności od pożądanego koloru. Do ozdabiania używaj również miodu, maku, rodzynków czy kolorowych posypek cukierniczych. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczne i proste w przygotowaniu pierniczki na choinkę.


Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. To kolejna wersja pierniczków, tym razem jest to bardziej tradycyjny przepis.


Przedstawiamy łatwy przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Kruche, o korzennym aromacie, świetne zarówno do herbaty, ale i do zawieszenia na choinkę. Sprawdź, jak zrobić pierniki na Boże Narodzenie, którymi można ozdobić drzewko. Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto i odstawić co najmniej na godz. Tak, czy inaczej gorąco polecam Wam przepis na pierniczki na choinkę.


Doskonale zachowują kształt i są idealne do dekoracji. Nie wiesz, jak przygotować najlepsze najlepsze pierniki świąteczne? Wykorzystaj sprawdzony przepis z miodem, dojrzewające lub miękkie z nadzieniem. Więcej przepisów i porad świątecznych na Polki.


W naszej galerii znajdziecie nieco inspiracji z kuchni świata. Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, postaw na wysoką jakość składników - są proste, ale nie ma tu miejsca na kompromisy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy.


Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze). Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. Tradycyjne pierniczki, najlepsze! Pełne miodu, idealnie rumiane, o fantastycznym smaku.


Bo jak każde prawdziwe pierniczki, i te są po upieczeniu twarde. Składniki na ciasto: - przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań), - 6g mąki pszennej pełnoziarnistej, - 1g brązowego cukru, - 2g masła, - g gorzkiego kakao (może być mniej, ale pierniki będą jaśniejsze), - 2g miodu naturalnego, - całe jajko, - łyżeczka sody. Wtedy zachowają świeżość i powinny być miękkie.


Jeśli chce się wieszać pierniczki na choince, należy pamiętać by zrobić dziurki na sznureczek, najlepiej robić to słomką do napojów, koniecznie przed upieczeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty