poniedziałek, 24 listopada 2014

Leczo z boczkiem i kiełbasą

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Leczo z boczkiem i kiełbasą

Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu. Za mało mięsa w przepisie? Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta!


Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle.


Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba.


Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Leczo z boczkiem i kiełbasą

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Mimo wszystko moje leczo z kiełbasą i boczkiem jest lekkie, bardzo warzywne. Nie będę wciskać, że jest fit, ale z pewnością jest mniej tłuste niż nie jedno leczo, które dotychczas jadłam. Bo to świetny sposób, aby zużyć nadmiar cukinii lub pieczarek, a przy okazji można zjeść danie pełne warzyw!


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony.


Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typow Zobacz więcej. Wyniki wyszukiwania dla leczo z boczkiem i kielbasa pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Przepis na leczo z boczkiem i kiełbasą.


Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Doroty. Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok….


Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja.


To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo.


Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Podgrzewamy jeszcze dosłownie przez moment. Następnie zdejmujemy potrawę z ognia i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.


Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na minut. Po tym czasie danie jest gotowe! Można podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą, ryżem, co kto lubi.


Darek o Parzybroda – gęsta zupa na włoskiej kapuście z kartoflami, kiełbasą i boczkiem. Monika o Parzybroda – gęsta zupa na włoskiej kapuście z kartoflami, kiełbasą i boczkiem. Monia o Botwinka zabielana z kartoflami i marchewką. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dania z kiełbasą Zapraszamy na frykasy z kiełbasy!


A to nie wszystko, bo z kiełbasą możemy przyrządzić także ziemniaczane zapiekanki, leczo i risotta, makarony z patelni, omlety (na przykład fritattę) oraz fantazyjną domową pizzę. Leczo do słoików z kiełbasą, papryką, cebulą, pomidorami oraz cukinią. Za co najbardziej lubię leczo? To mój smak dzieciństwa! Mama w okresie letnim robiła je bardzo często, zawsze zjadaliśmy je z ogromnym apetytem po całym dniu biegania po dworze.


Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty