poniedziałek, 13 lutego 2017

Leczo z papryka cukinia i pieczarkami

Coś ciepłego, sytego, domowego. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Różni się proporcją warzyw i. Wlasnie robię leczo z pani przepisu. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.


Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Smaż całość przez kilka minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Chcesz podzielić się swoją opinią? Sezon na paprykę i cukinię wszakże w pełni!


Leczo z papryka cukinia i pieczarkami

Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Leczo z papryka cukinia i pieczarkami

U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę.


Następnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem, przemieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru płynów. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dusimy na małym ogniu min. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.


Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Składniki: na 5-porcji.


Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek.


Czasem też na zwykłym oleju roślinnym. Takie leczo z pieczarkami, papryką oraz innymi warzywami można też podzielić na kilka porcji i podać na różne sposoby. Część leczo można podać z podsmażoną kiełbasą. Bardzo często tak właśnie.


Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty