piątek, 24 lutego 2017

Mokre muffinki

Mokre muffinki

Muffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedynie co zmieniłam to odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Wilgotne, aromatyczne, dyniowe muffiny 565. Sezon na dynię w pełni, po daniach wytrawnych przyszedł czas na te słodkie.


Były już dyniowe placuszki z cynamonem, a teraz pora na ekspresowe dyniowe muffiny. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga przepisnamuffiny. Puszyste, wilgotne i niezwykle smaczne muffinki czekoladowe. Kwintesencja tego, co w czekoladowych babeczkach najbardziej pożądane.


Najprostsze muffinki - przepis bazowy. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej. Następnie łączymy i krótko mieszamy. Ciasto dzielimy na części.


Mokre muffinki

Jak dotąd to najlepsze muffinki jakie jadłam w swoim życiu. Mocno wilgotne, mocno kakaowe i mega szybkie w przygotowaniu. Mi smakiem przypominały murzynka, bliscy uznali, iż są piernikowe :) W każdym bądź razie- warte wypróbowania, gdy najdzie nas ochota na małe słodkie co nieco :). Dodane przez anulaw: Tylko o kuchni. Co zrobić, aby moje wypieki, szczególnie babki ,były wilgotne.


Najczęściej ciasto wychodzi mi , kruszy się. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połącz składniki z mokrymi, używając do tego łyżki. Przelej masę do foremek na muffinki.


Piecz minut w piekarniku rozgrzanym do 1stopni Celsjusza. Dziadek nigdy nie jadł muffinek. Wybrałyśmy muffinki bananowe – to był strzał w dziesiątkę!


Babeczki wyszły świetne, takie wilgotne, puszyste… Dla nas idealne. Więc do kuchni i pieczemy! Przepis na proste babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub.


Mokre muffinki

Wlewamy składniki mokre do suchych i bardzo szybko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników(gwarancja lekkości po upieczeniu). Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje,że po upieczeniu będą twarde i zbite. Witajcie, macie jakiś sprawdzony przepis na muffiny? Zależy mi na tym, żeby nie były. Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem).


W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Poza tym na ciepło są pulchniutkie, zero zakalca, z chrupiącym wierzchem i mięciutkim środkiem. Piekłam minut na dwie grzałki (nigdy nie piekę z termoobiegiem). Proste muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady. Jeżeli szukasz przepisu na szybki deser popołudniowy to polecam Ci wypróbować proste muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady – zarówno białej jak i mlecznej.


Jeżeli wolisz czekoladę gorzką to jak najbardziej możesz jej użyć. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszne mokre muffinki. Używając drewnianej łyżki, starannie mieszamy mokre i składniki ze sobą. Mieszamy delikatnie i nie za długo, aby ciasto się nie „zbiło”, ponieważ później muffinki będą płaskie i. Wymieszane ciasto rozkładamy równomiernie w papilotkach.


Dzięki temu każda babeczka, będzie upieczona w tym samym czasie. Wszystkie składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą w misce. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka, mleko i olej.


Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko, niedbale mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty