piątek, 24 lutego 2017

Zupa z młodych buraków

Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną. Na talerzu układać pokrojone w ćwiartki jajka i zalewać zupką.


Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.


Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja rozdrabniam używając robota kuchennego). Marchew, korzeń pietruszki, seler obrać, umyć, pokroić. Por, natkę pietruszki umyć.


Pomidory zmiksować używając blendera. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Zupa buraczkowa to zupa z buraków młodych. Jest to całkowicie moja definicja tej sezonowej zupki i możecie się ze mną nie zgadzać, jednak według mnie zupa buraczkowa to właśnie taka typowo letnia zupa, którą robimy zaraz po sezonie na botwinkę.


Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.


Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Zupa z młodych buraczków - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Korzystamy z sałat i rzodkiewek, zrywamy aromatyczne listki rukoli, ścinamy zioła na pierwszy zbiór.


I oczywiście możemy już wykorzystać młode buraki i ich smakowite listki. Z botwinki czyli naci buraków najczęściej przyrządzamy chłodnik na upalne dni albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem. Uwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku.


Zupa z młodych buraków

Zupy Zupa z buraków z ciecierzyc. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis!


Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Przepis na krem z buraczków, zupę z pieczonych buraków i soku z pomarańczy. Nowoczesny barszcz buraczkowy. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy.


Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.


Fasolę moczymy przez noc w małych garnuszku. Po czym osączamy po czym wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z liści młodych buraków.


To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny.


Wiosna to czas lekkiej botwinki, a latem – gdy buraki podrosną – można ugotować barszcz czerwony z młodych buraków. I dodać do niego pęczek posiekanej botwinki, bo tę też jeszcze znajdziemy na straganach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty