poniedziałek, 13 lutego 2017

Przepis na ciasto pleśniak

Plesniak to ciasto , ktorego smak kojarze z domem rodzinnym, dlatego dziekuje za przepis , ktory pozwolil mi go odtworzyc. Po przeczytaniu komentarzy, troche zmodyfikowalam wykonanie. Moja blacha jest o wieksza, ale ze wzgledu na glosy, ze ciastem trudno jest wypelnic caly spo ilosc skladnikow na ciasto zwiekszylam o. Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym, bezą i kruszonką na wierzchu.


Ciasto pleśniak jest bardzo smaczne także z dodatkiem bitej śmietany. Ozdób talerz, na którym je podajesz, ciepłym sosem owocowym, startą czekoladą lub kakao oraz miętą. W ten sposób otrzymasz prosty, ale apetycznie prezentujący się sposób na deser, dodatek do kawy lub słodką przekąskę na wycieczkę.


Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Przepis pochodzi z zeszytu prowadzonego przez moją babcię w latach ’70-’90.


To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Pleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego.


Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodaj łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi.


Przepis na ciasto pleśniak

Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i zagniatać całość, tworząc okruchy.


Chrupiące, kruche ciasto przełożone dżemem porzeczkowym i lekką, słodką pianką zachwyci i zniknie do ostatniego okruszka. Z podanych składników zagniotłam ciasto i podzieliłam na trzy części. Na cieście w blaszce rozsmarowałam dżem truskawkowy. Podzielić ciasto na części- do jednej części dodać kakao-schłodzić na godzinę w lodówce. Kolejną cześć cista ścieram na tarce na grubych oczkach na wysmarowaną margaryną blaszkę i posypaną bułką tartą.


Na to położyć dżem, następnie ciasto z kakao. Po raz pierwszy z wiśniami i orzechami jadłam u koleżanki. Bardzo mi posmakował i teraz bardzo często też piekę go dla mojej rodziny. Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami.


Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pleśniak kruche ciasto z owocami. Do przygotowania tradycyjnego pleśniaka używa się dżemu z czarnej porzeczki, ale można zastąpić go innym dżemem lub konfiturą z leśnych owoców.


To ciasto, które świetnie sprawdza się jako letni. Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty. Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.


Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec ok minut na 1C aż ciasto się ładnie zarumieni.


Każdy z nas pamięta smaki dzieciństwa, coś, co zawsze będzie kojarzyło się z kuchnią mamy, świętami, bezpieczeństwem czy ciepłem domowego ogniska. W moim przypadku jest to ciasto, właśnie pleśniak, który gościł na naszym stole na zmianę z murzynkiem. Margarynę utrzeć z żółtkami, wsypać mąkę, proszek do pieczenia.


Wyrobić podzielić na trzy części. Pierwszą nałożyć na blachę i podziurkować widelcem. Nałożyć na nie dżem potem ciasto z kakao. Pleśniak” to ciasto, które gości na moim stole od kiedy pamiętam. Jest smaczne, delikatne, świetnie pasuje tu piana z białek.


Przepis jest bardzo prosty i mimo, że ciasto jest warstwowe - robi się je wręcz ekspresowo. Skubaniec jest bardzo smaczny - wiem, bo słyszałam wiele takich opinii - i sama zresztą tak uważam! Słodycz bezy została idealnie zrównoważona lekko kwaskowatymi powidłami, a całość.


A mówiłam, że wszytko da się zrobić :) Osobiście uwielbia pleśniaka to moje ciasto dzieciństwa, wspomnienia domu, szkoły podstawowej, ciepła mamy, atmosfery naszego mieszkania i rodziny. Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu.


Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. PLEŚNIAK (SKUBANIEC) to kolejne z ciast, które znam od zawsze i do którego co jakiś czas wracam #128578; Mój przepis różni się trochę od tradycyjnego przepisu na pleśniaka.


Ponieważ lubię jak piana w cieście jest widoczna dodałam do niej budyń i olej, których nie było w przepisie podstawowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty