Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Zupę podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia.
Zacznij od pokrojenia marchewki i pietruszki oraz buraka. Zalej warzywa wodą (maksymalnie litr) i gotuj przez około minut. Następnie dodaj do niego kostki Bulionu drobiowego WINIARY i umytą oraz posiekaną botwinkę. Jak ugotować zupę z botwinki. Ten przepis w Waszym wykonaniuDodaj swoje zdjęcie.
Zobacz przepis na zupę botwinkową zabielaną! Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół. Warzywa zalej l wody, zagotuj.
Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj minut. Botwinkę oczyść, posiekaj buraczki i liście. Wrzuć do wywaru, całość gotuj około minut. Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania.
Polecam podawać ją z jajkiem na twardo. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego.
Poznajcie przepis na zupę z botwinki. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Dodane przez Pinaw: Tylko o kuchni. Szukam przepisu na zupe pekinska orientalna , nie takiego gdzie poczatek skladu zaczyna sie od :kapusty pekinskiej. Bo w oryginalnym przepisie jej nie ma.
Przepis jak przygotować farsz? Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Na Kwestii Smaku jest już kilka przepisów na zupę botwinkową, od tej najlżejszej wegetariańskiej, po taką tradycyjną ugotowaną na wywarze mięsnym.
Jest też botwinka z fetą, z ziemniakami, a także taka z mlekiem kokosowym. Czyli dla każdego to co lubi. Składniki na porcje: pęczek botwinki z małymi buraczkami. Zupę z botwiny doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności można dodać nieco więcej soku z cytryny.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jak zrobić zupę botwinkową. Ponadto dużą garść botwinki posiekaj. Przygotuj wywar mięsny lub warzywny. Ogonki liści siekaj drobniej, same blaszki grubiej.
Posiekaną botwinkę wrzuć na gotujący się wywar. Nie gotuj zbyt długo by nie straciła swych witamin i minerałów. Pyszna, lekka i doskonała dla naszego organizmu. Witam wszystkich w mojej kuchni :) Lato już się kończy, ale jeszcze trwa, dlatego też przedstawię Wam przepis na letnią zupę jaką jest chłodnik litewski, popularnie zwany botwinką.
Barszcz czerwony to zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Także jeżeli chcecie zrobić taką zupę botwinkową to zapraszam serdecznie do oglądania. Zupa z botwinką z warzywami z naszych ogródków. Około 2-łyżek śmietany rozrabiamy z mąką, dolewamy do tego ciepłą zupę i wlewamy wszystko do garnka. Mieszając - czekamy, aż sie zagotuje.
Na talerzu kroimy w ćwiartki ugotowane na twardo jajko, wlewamy zupę i posypujemy koperkiem. W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym. Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Lista przepisów na zupa żółwiowa z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zupę z botwinki bardzo lubię, ale na zakwasie nigdy nie jadłam (chyba żadnej zupy na zakwasie nie jadłam :D). A moją botwinkową robię bardzo gęstą – zazwyczaj z ziemniakami i innymi warzywami oraz soczewicą i mleczkiem kokosowym. Przedstawiam więc zupę botwinkową z ziemniakami i fetą, z odrobiną wina i śmietanki.
Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, bo chyba jakoś z rodzinnego domu wyniosłam, że doprawiam tą zupę odrobiną octu i cukru. Zapewne co region to inne zwyczaje:) Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.