Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do gorącej wody na około minutę. Tak przygotowane kroimy na średniej wielkości kostkę. Pokrojone pomidory przekładamy do miski i przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Korzystałam z rad rodziców, którzy kazali mi dokładnie wypestkować cukinie, papryki i pomidory, wszystko dusić jakieś minut i gorące wlewać do wcześniej sparzonych słoików. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.
Co jakiś czas sprawdzam jak dania, które do tej pory robiłam tradycyjnie, udadzą się w wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Sezon na pomidory i paprykę w pełni, mamy doskonały czas by przygotować pyszne, węgierskie danie jakim jest leczo do słoików, by móc cieszyć się wspaniałym smakiem również zimą i wiosną.
Składniki: kg pomidorów kg papryki kg cebuli sól cukier olej Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę. Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Wyciągać, pozostawić do wystudzenia.
Trzymać w suchym, najlepiej zacienionym, chłodnym miejscu. Najlepsze są pomidory lima, ale dobre są też malinowe - są bardzo słodkie, jednak puszczają dużo soku, leczo musi się później długo redukować. Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych. Na koniec dodać pomidory, czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę majeranku, bazylii i słodkiej papryki w proszku.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem przez minut. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Cukinie obrać, wypestkować i pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić z pestek i też pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na olej i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone wrzucić do garnka. Całość zagotować, dodać soli do smaku i wrzące leczo przelać do czystych i wyparzonych słoików. W słoikach świetnie udaje się sałatka z cukinii na zimę.
Dodaj pomidory, gotuj na dużym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Potem zmniejsz ogień i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, dodaj zrumieniony boczek, chwilę podduś. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu.
Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Jeśli nie macie jej pod ręką, to wstrzymajcie się z przygotowaniem lecza do czasu, aż wyposażycie w nią swoją spiżarnię, można kupić ją na przykład tutaj. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Mogłoby się wydawać, że to proste do przygotowania danie, jednak aby wyszło idealnie, należy trzymać się kilku zasad.
Nieodłącznymi elementami – fundamentem leczo – są papryka, pomidory i cebula. Na oleju zeszklić grubo pokrojoną cebulę, dodać mieloną paprykę, podlać wodą, zagotować. Reszta zależy od naszej wyobraźni. Po kwadransie dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne minut.
Następnie włożyć pokrojoną paprykę i dusić minut. Włożyć pokrojoną kiełbasę, ogórki, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zagotować. Czy może być bardziej idealne połączenie chrupiących, kolorowych i aromatycznych warzyw niż to? Danie, jakim jest leczo bez papryki, to wielobarwne, łatwe do przygotowania i smaczne danie - możesz je przygotować z dodatkiem bekonu, albo bez, z kwaśną śmietaną, albo bez, z ostrymi płatkami suszonej papryki, jajkiem, itp.
Proporcje na słoiki litrowe i troszkę do konsumpcji Papryka pokrojona w za małe kawałki ale drugiego zdjęcia “przed” już nie zrobiłam. Zeszklij cebulę – to nie musi być kostka. Cukinię – jeśli jest twarda to potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć. Duś dłuższą chwilę cukinię z pomidorami i cebulą. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.