Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Czytamy skład i porównujemy etykiety produktów Leczo. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Leczo, bogracz, gulasz węgierski i dużo, dużo więcej!
REFERENCJE “Byłam zaskoczona, że w tym sklepie mogę znaleźć nie tylko wędliny i przyprawy z Węgier, ale też artykuły uważane za tradycyjne produkty bułgarskie. Idealnie przyprawione i gęste leczo uzyskasz dzięki Fix Leczo, do stworzenia którego użyłem kompozycji pomidorów, aromatycznego czosnku, oregano i rozmarynu - Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek.
Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Przepis na leczo jest łatwy, a danie idealne na letnie bądź jesienne posiłki. Potrawa jest jednogarnkowa, więc po jej ugotowaniu nie walczymy ze stosem brudnych naczyń w kuchni. A poza tym przygotowuje się ją szybko – to jej zdecydowana zaleta, bo kiedy w ciągu tygodnia nie mam zbyt wiele czasu, wiem, że leczo to świetny wybór dla całej mojej rodziny. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.
Sposób przyrządzania: Papryki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Pomidory sparzamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Idealne danie dla zabieganych konsumentów. W słoiku znajdziemy leczo, które można dodatkowo wzbogacić mięsem mielonym czy wędliną, a podawać, jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z dodatkiem mięsnym najlepiej smakuje podane z pieczywem i posypane serem żółtym.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami z kuchni węgierskiej. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. O leczo zrobiło się głośno dopiero w latach 30.
XX wieku, gdy węgierskie firmy zaczęły produkować konserwy z tym przysmakiem i wysyłać je w świat. Z czasem potrawę zaczęto cenić także w Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie oraz w Polsce, gdzie modyfikowano recepturę, dodając produkty nie stosowane w oryginalnej. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Podawać z pieczywem, jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wystarczy podgrzać i gotowe!
Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki. Jeśli mam w domu ugotowaną fasolę lub groch, dodaję szklankę do takiego leczo i mam wtedy bardzo pożywny, zimowy obiad.
Jak już warzywa zmiękną dodać pomidory w puszcze, paprykę słodką i posolić. Dodać zawartość patelni do garnka z indykiem i poddusić na małym ogniu około pół godzinny. Można doprawić leczo jeszcze ziołami – takimi jakie lubimy.
Oregano lub zioła prowansalskie będą fajnie pasowały. Dzisiaj zabieram się za to leczo. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały.
Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną.
Polityka plików cookies). Jeśli nie akceptujesz cookies, prosimy o opuszczenie witryny. Polędwiczki w sosie potrawkowym produkty drobiowe. Głowizna pasztety głowizna. Buraki ćwikłowe warzywa konserwowe.
Szparagi konserwowe warzywa konserwowe. Ogórki konserwowe warzywa konserwowe. Pasja i troska, z jaką je przygotowujemy, przekłada się bezpośrednio na ich jakość.
Przystępna cena, łatwość przechowywania, naturalny skład oraz znane, tradycyjne kompozycje budują zaufanie i pozwalają nam wyznaczać nowe standardy smaku. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.