czwartek, 16 lutego 2017

Botwina jak ugotowac

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.


Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego.


Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki.


Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Polecam botwinę na obia gdyż wspaniale smakuje. Barszcz wiosenny z botwinką to w mojej kuchni to znak, że mamy wiosnę w pełni, z całym jej dobrobytem w postaci nowalijek, świeżych sadzonek ziół ogrodowych, wiosennego dżdżu, którym pachnie powietrze.


Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Podstawowymi składnikami zupy z botwiny, poza liśćmi i korzeniami buraka cukrowego, są: bulion (mięsny lub warzywny), marchew, pietruszka i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zupę zwykle zagęszcza się i zabiela mąką oraz śmietaną. Przepis jak przygotować farsz? Unsubscribe from SmakowiteDania?


Barszcz z botwinki lub prościej mówiąc botwinka, to potrawa przygotowana z młodych liści oraz korzeni buraka ćwikłowego. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek. Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z botwinki. Są cennym źródłem błonnika.


Dodaje się do zup, chłodników, sałatek i potraw duszonych. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taką wiosenną zupę.


Wykorzystajcie ten krótki czas, kiedy jest młoda świeżutka botwina. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Barszcz z botwiny to zupa, na którą wielu z nas czeka cały rok. Możliwa do wykonania właśnie teraz, kiedy młode buraki ćwikłowe pojawiły się już na straganach. I choć nie brakuje krytycznych głosów wobec nowalijek, że są nasycone nawozami, brakuje im tak cennych dla roślin i warzyw promieni słonecznych, to jesteśmy zdania, że okres, kiedy nowalijki są na wyciagnięcie.


Dieta: bez cukru, bez orzechów, bezglutenowa. Jedną z ulubionych zup na blogu jest krem z buraków z mlekiem kokosowym, na który od roku wszyscy mają niezmiennie duży apetyt. Botwinka z ziemniakami i śmietaną. Jednak z okazji maja i świeżej botwiny przyszedł czas na wiosenną i jeszcze lepszą. Do garnka wlać wodę,zagotować,dodać umyte mięso,zebrać łyżką szum.


Dodać obraną i umytą włoszczyznę(marchew,seler,por,pietruszka),cebulę pokrojoną w kostkę,liście laurowe,ziele angielskie,ziarenka pieprzu i łyżkę przyprawy Kucharek-smak wiosny. Sprawdź przepis na zupę z botwinki - porcja wiosennych witamin, która posmakuje każdemu! Dodać ząbek czosnku, vegetę, cukier, gotować min na małym ogniu. Po tym czasie, dodać ocet i gotować jeszcze min.


Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty