Dzisiaj specjalnie dla moich czytelników kiełbasa ze słoika. Taka domowa kiełbasa ze słoika, klasyczna, aromatyczna, mocno przyprawiana jak kiedyś, przywodzi na myśl prawdziwą, wiejską wędlinę taką, jaką kiedyś jadałam za czasów dzieciństwa, wyjazdów na mazury na wakacje, weekendy na działce na Pojezierzu Brodnickim. Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (o grubych oczkach).
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą, pieprzem i ostrą, wędzoną papryką. Dokładnie wyrobić i przełożyć do wyparzonych słoików.
Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. PRL :) tu przepis na 3-słoiczki min łatwe tanie. Przetwory Przysmak ze słoika. Dodane przez madziak w: Tylko o kuchni.
Zdziadzial troche ten Smaker. W co drugim przepisie czytadodac sos ze słoika, gotowe danie z torebki itp. Jak bede chciala przepis z torbki to poprostu kupie i zrobie. Prosty przepis na domową wędlinę. Mięso myjemy, pozbawiamy ścięgien i dużych przerostów.
Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi przyprawami dodajemy do zmielonego mięsa. KARCZEK ZE SŁOIKA – ogromną popularnością u mnie w domu cieszą się pyszne mięsa w słoiczkach. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak przygotowuje karczek do słoiczków.
To pyszne mięso jest idealnym dodatkiem do pieczywa i dzięki pasteryzacji można je długo przechowywać (najlepiej w chłodnym miejscu). MIĘSO ZE SŁOIKA - idealny sposób na pyszne smarowidło do chleba. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na śniadanie bądź kolację jadło się najtańsze konserwy turystyczne z puszki, ja zabierałam ze sobą domową kiełbasę ze słoika. Tym oto sposobem poznałem przepis. Musicie przyznać, że dla dobrego jedzenia jestem w stanie na wiele poświęceń. Opłaciło się, bo ta kiełbasa naprawdę rządzi.
Składniki: kg mięsa wieprzowego – może to być łopatka. Może też to być, jak w moim przypadku, trochę wieprzowiny, trochę wołowiny i odrobina boczku. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. Przepisy na domowa kiełbasa ze słoika w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na domowa kiełbasa ze słoika. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Kapusta kiszona ze słoika jest znakomita do surówek, kapuśniaku, krokietów, pierogów, itp. KAPUSTA KISZONA W SŁOIKU. Czas przygotowania: 2min. Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i przyprawy do smaku: sól, pieprz i majeranek.
Można taką kiełbasę zabrać na wypad pod namiot, czy tak jak my w lecie do przyczepy nad jeziorem. Przepis na domową białą kiełbasę znajdziecie TUTAJ,. Ze względu na to, że na blogu jest cała masa przepisów na wędliny z szynkowara Klik dostaję często pytanie czy można zrobić je w słoiku, otóż można! Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to najlepiej mięso przekładać do słoika z. Zmielone mięso mielone i boczek łączymy z czosnkiem i przyprawami, a następnie gotujemy w słoiczkach przez kilka godzin.
Kiełbasa z galaretką w słoiku! Tak przygotowana kiełbasa z galaretką w słoiku jest niezwykle aromatyczna, a najlepiej smakuje, gdy podamy ją ze świeżym pieczywem i dodatkiem kiszonych ogórków. Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać. Do jej przygotowania potrzeba: mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej z dodatkiem odrobiny boczku), majeranku, soli peklowej, pieprzu i czosnku. Całość należy zmielić, najlepiej w maszynce, i wyrobić ręcznie na w miarę.
I jeszcze jeden i jeszcze raaaaz :) Czyli kolejny przepis rodem z PRL. Strona główna Ze słoika. Co można zrobić ze zmielonym mięsem jeśli zabrakło jelit do nadziewania? Narobić klopsów albo… załadować je w słoiki i ugotować. Tak wykonana apertyzacja (a w zasadzie w domowych warunkach jest to wielokrotna pasteryzacja) jest potrzebna po to, aby zlikwidować wszystkie możliwe siedliska bakterii wewnątrz słoika, w tym ich przetrwalnikowe fromy.
Słoiki trzymamy w lodówce przez okres maksymalnie 3-miesięcy. U mojej babci trzymało się je w ziemiance całą zimę i kiełbasa zawsze była dobra. Smak i zapach z dzieciństwa, pamiętam jak byłam na wsi to zawsze były takie kiełbasy.
Nie dodałam tu soli peklowej, ponieważ chciałam żeby była to zdrowa dobra kiełbasa. Dzisiaj nawet dobry rzeźnik dodaje tą sól, ponieważ można dłużej przechowywać taką kiełbasę i ma piękny czerwony kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.