Od jakiegoś czasu czaiłam się na zupę z tego przepisu (dzięki temu też odkryłam tego fantastycznego bloga!) i dziś w końcu udało mi się ją zrobić :) wyszła bardzo dobra, bogata o pięknym kolorze ale jest kilka rzeczy, które następnym razem muszę zmodyfikować, może dla kogoś wskazówki będą przydatne:- w przepisie nie podano, że zupę gotuje się tak długo! W 1g warzywa znajduje się jedynie około kcal. Należy jednak pamiętać, że przygotowując dietetyczną botwinkę, warto zrezygnować z dodatku śmietany do dania, a bulion mięsny zastąpić warzywnym. No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis.
Mam nadzieję, że pomysł spotka się z Waszą aprobatą. Zupa bowinka jest bardzo. W przyszłym tygodniu pojawi się przepis na wspomniany domowy bulion z warzyw.
A teraz zapraszam na miseczkę pysznej zupy z botwiny i ziemniaków. Częstujcie się przepisem #128522; PS. Podpowiadamy zatem, jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci? W dzisiejszym wpisie znajdziesz klika cenny wskazówek, podlinknowałam także sprawdzone przepisy na różne wersje zupy z botwinki. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.
Dodajemy łyżkę octu i dopiero potem, pod koniec gotowania do zupy dodajemy dokładnie umytą botwinę - obieramy czerwone owoce z wierzchniej skórki i kroimy razem z łodygami i częścią liści. Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Botwinka – dobra na wszystko!
Koperek drobno posiekać. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi.
Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Sprawdź przepis na zupę z botwinki - porcja wiosennych witamin, która posmakuje każdemu! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter.
Naukowcy twierdzą, że liście botwiny zawierają substancje działające podobnie do estrogenu, więc spokojnie możemy uznawać owe warzywo za afrodyzjak. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dymkę siekamy i smażymy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną drobno botwinę i dusimy ok min. Potem dodaj odrobinę soli, sporo pieprzu, a także szczyptę cukru. Do chłodnika z botwiny wlej nabiał i wymieszaj na gładko.
Do garnka musi trafić seler, ogórek, rzodkiewka oraz koperek. Wszystko wymieszaj po raz ostatni i wstaw do lodówki na 2-godziny, aby smaki się przegryzły, a chłodnik z botwiny stał się idealnie zimny. Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.
Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem. Różowy kolor i delikatny smak sprawiają, że w tym daniu można się zakochać. Dodatkowo tą lekką, zdrową i pożywną zupę przygotujemy w minut!
Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami! Lista przepisów na botwina zupa jak ugotować z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Ponadto burak ćwikłowy ma liczne walory odżywcze, które warto wykorzystać w kuchni. Chcesz znaleźć najlepszy przepis na botwinę? Sprawdź, jak ugotować botwinkę i zrobić chłodnik z botwiny!
Proponuję na zupę z botwiny z kurczakiem. Zupę ugotowałam na wywarze mięsnym ze skrzydełek kurczaka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Zupę przygotowuje się na rosole lub bulionie.
Po jego zagotowaniu dodaje się buraczki i grubsze łodyżki botwiny i gotuje około minut. Następnie dodaje się liście i kontynuuje gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.