wtorek, 28 lutego 2017

Makaron domowy przepis

Makaron domowy przepis

Miękko-twardy, sprężysty, świeży - to kilka z licznych zalet samodzielnie przygotowanego makaronu. Jak zrobić domowy makaron? Pokazujemy krok po kroku.


Jak na slowfoodową potrawę przystało, jego zrobienie wymaga cierpliwości i czasu, ale wbrew pozorom nie jest takie trudne. Makaron domowy Co jakiś czas dostaję maile z prośba o makaron domowy. Ten dokładnie przepis na makaron domowy dostałam od babci, to wspomnienie naszych rozmów telefonicznych, gdy przeprowadziłam się do swojego mieszkania. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy tęgie ciasto.


Domowej produkcji makaron jest naprawdę prosty do wykonania. Ugniatamy długo,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a w środku po przekrojeniu widać pęcherzyki. Robię w niej zagłębienie, wlewam jajka i żółtka, dodaję sól i zagniatam ciasto. Przygotowanie dania makaron domowy - przepis podstawowy Na stolnicę przesiewam mąkę.


Makaron domowy przepis

Powinno być bardzo twarde, jeśli są trudności z za gnieceniem całej mąki, dodaję odrobinę wody. Surowy makaron który będziemy suszyć w przewiewnym pomieszczeniu kilka dni, równomiernie i rzadko rozłożony, możemy przechowywać kilka tygodni. A u mnie w domu makaron robiło się od zawsze (a raczej Babcia robiła). Mój sprawdzony przepis to jajek, żółtek, 1kg mąki.


Makaron robię wtedy, gdy zużywam do czegoś białka i zostają mi same żółtka - np. Po zrobieniu i dokładnym wysuszeniu przechowuję w szczelnie zamkniętym pudełku. Makaron na zdjęciu jest trochę grubszy, gdyż zrobiłam go specjalnie do zupy wiśniowej i do jagód (uwielbiam kluski z jagodami, truskawkami, itp.).


Wbrew pozorom makaron robi się bardzo szybko. Ja nigdy nie kupuję gotowego. DOMOWY MAKARON – to podstawa prawdziwej, domowej kuchni. U mnie w domu to idealne dopełnienie rosołu. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą.


Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka (dzięki temu dobrze wyrobimy gluten, odpowiedzialny za sprężystość makaronu). Zagotować wodę z dodatkiem soli i masła lub oleju, wrzucić makaron i ugotować. Można też takie ciasto zrolować i wtedy kroić cienkie paseczki.


Gotujemy od 3-minut, to zależy od grubości makaronu. Od dawna chciałam zrobić prawdziwy domowy makaron. Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Dziś będzie przepis na makaron domowy jajeczny, niezastąpony składnik rosołu. Dzisiejszy przepis jest na makaron jajeczny bez dodatku wody czy oleju.


Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę “makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Własnoręcznie przygotowany świeży makaron trudno jest rozgotować – jego konsystencja jest niepowtarzalna. Boczek pokroić w drobną kostkę.


Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Podsmażyć na patelni z oliwą. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez ok. Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie.


Wyczarujesz go zaledwie z kilku składników, które znajdziesz w zakątkach swojej kuchni. Jeżeli wyjdzie nam za dużo makaronu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić. Newsletter smaków życia. Do prawdziwego, domowego rosołu jednym z najlepszych dodatków jest świeży makaron. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera.


Efekt naprawdę jest tego wart! Z mąki usypujemy kopczyk , wbijamy do niego jajka. Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne. Ja zapraszam na makaron w dwóch odsłonach. A warto, bo nic nie zastąpi jego smaku!


Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Tagliatelle smakują świetnie nie tylko z ragu. Makaron wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy.


Podajemy przepis na tradycyjny makaron jajeczny! Na blogu znajdziesz przepisy m. A może po prostu lepiej czujesz się po wykluczeniu ze swojej diety glutenu? Cierpisz na celiakię, ale bardzo lubisz makaron? Istnieje jednak przepis na domowy makaron uniwersalny, który dobrze sprawdzi się w każdej sytuacji.


Sprawdź przepis na idealny bezglutenowy. Idealny jest przede wszystkim do domowych past oraz zup, potrafi jednak zastąpić bardziej pracochłonne i trudniejsze w wykonaniu ciasto na ravioli, czy do lasagne. Moja babcia opowiadała kiedyś, że makaron domowy robiło się w ogromnych ilościach u nich w domu rodzinnym latem – wtedy kury niosły się na potęgę, był urodzaj na jajka, więc makaron robiło się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty